Napad hemijskim oružjem u najavi: Bijela kuća tvrdi da Bashar al-Assad priprema napad

27. Jun 2017. | 14:52 | Armin Sijamić
Sirija civili

Iz Sjedinjenih Američkih Država tvrde da je moguće da sirijska vlada na čelu sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Asadom priprema napad hemijskim oružjem, saopšteno je jučer.

“SAD su identificirale potencijalnu pripreme za još jedan napad hemijskim oružjem od strane Assadovog režima, a koji će najvjerovatnije prouzrokovati masovnu smrt civila, uključujući nevinu djecu. Aktivnosti su slične pripremama koje je režim napravio prije napada hemijskim oružjem 4. aprila 2017. godine.

Kao što smo ranije izjavili, SAD je u Siriji s ciljem da eliminištu Islamsku državu Iraka i Sirije, ali ako Assad počini još jedan napad sa masovnim ubistvima, on i njegova vojska platiće visoku cijenu“, kaže su u kratkom saopštenju kojeg je izdala sinoć Bijela kuća i njen glasnogovornik Sean Spicer na svom Twitter profilu.

Samo pola sata nakon njega oglasila se i američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley koja je na svom Twitter profilu napisala: “Za svaki budući napad na narod Sirije biće okrivljen Assad, ali i Rusija i Iran koji ga podržavaju da ubija vlastiti narod.“

Los Angeles Times piše, pozivajući se na izvore unutar State Departmenta, da je ova najava napada iz Bijele kuće iznenadila čak i State Department, Pentagon i američke obavještajne službe te da Bijela kuća, odnosno ured američkog predsjednika, prije ovakvih najava obično konsultuju sve pomenute strane, jer se radi o osjetljivom materijalu.

New York Times je imao sličnu formulaciju za ovaj napad u najavi, dodajući da je pomenuto saopštenje Bijele kuće “veoma neobično“, budući da sve obavještajne informacije koje o oružju za masovno uništenje skupe SAD, ili bliskoistočni saveznik Izrael, su državna tajna, osim ako predsjednik, u ovom slučaju Donald Trump, nije odlučio da ih otkrije.

 

Slučaj Khan Shaykhun

Nakon što je 4. aprila u sirijskom gradu Khan Shaykunu u počinjen napad hemijskim oružjem, a za koga je Zapad teretio Assada, a Assad sirijsku Al-Qaidu i Francusku, američka vojska je napala sirijsku vojnu bazu, odakle su, prema njihovim tvrdnjama, poletili avioni koji su počinili napad u pomenutom gradiću.

Rusija, Iran i Sirija su tražili nezavisnu istragu incidenta, a koju bi trebala provesti Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), ali taj prijedlog su blokirale SAD i Francuska, tvrdeći da je Assad krivac i da njihove informacije pokazuju upravo to.

Sa druge strane, Vladimir Putin je sedam dana poslije napada upozorio da se spreman novi napad hemijskim oružjem i da će za njega opet biti okrivljena vlada u Damasku. “Imamo informacije iz različitih izvora da su ove provokacije – ja ih drugačije ne mogu nazvati, pripremljene i u drugim dijelovima Sirije, uključujući južna predgrađa Damaska, gdje postoje planovi da se baci neka supstanca i da se optuži zvanična sirijska vlast”, rekao je Putin.

Međutim, ono što je indikativno i pred napad 4. aprila i pred novi najavljeni napad je napredovanje sirijske armije na svim frontovima. Posljednjih dana, sirijska armija i saveznici napreduju protiv ISIL-a i Al-Qaide na više frontova, dok frontovi sa pobunjeničkim grupama miruju, jer su se strane obavezale, a u sklopu inicijative Rusije, Irana i Turske, na prekid borbenih dejstava, osim protiv terorističkih organizacija kakve su ISIL i Al-Qaida. Većina sirijskih pobunjeničkih grupa čeka politički rasplet rata, budući da pregovori u Astani i Ženevi ulaze u novu fazu, a Moskva, Teheran i Ankara pokušavaju rat u Siriji privesti kraju.

 

Regionalni interesi

U isto vrijeme, na jugu Sirije u blizini Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao i neće da je vrati Damsku desetljećima, već nekoliko dana traje ofanziva Al-Qaide protiv sirijske vojske. Nakon što je jedan projektil ispaljen iz Sirije pao na nenaseljeni dio Golanske visoravni, Izrael je tri dana zaredom bombardovao položaje sirijske armije tvrdeći da je za granatiranje Golanske visoravni odgovorna sirijska armija. U jednoj izjavi se čak kaže da Izrael ne zna koje ispalio projektile prema toj državi, ali da su oni morali reagovati. U napadima je ubijeno 13 sirijskih vojnika. Ukratko, između Al-Qaide i sirijske vlasti Izrael bira ove prve, a to mnogo govori i o samom ratu protiv Sirije.

Sedmicama prije toga, američka vojska napada sirijsku vojsku, a prije osam dana je oboren i sirijski avion, koji je navodno bombardovao sirijske Kurde okupljene u Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje podržavaju i naoružavaju SAD. Kurdski mediji nisu pokazali nikakav dokaz da je sirijska armija bombardovala njih, a sirijska i ruska strana tvrde da je sirijski avion bio uključen u borbe protiv ISIL-a. Nakon što su SAD okrivile Assada, Kurdi su ponovili američke navode da su bombardovani. Obaranje aviona je dovelo do novog zaoštravanja odnosa Rusije i SAD.

Svakako o novom raspletu u Siriji ne treba ni isključiti diplomatsku akciju Saudijske Arabije protiv Katara. Naime, Saudijska Arabija ima svoje favorite u sirijskom ratu i zajedno sa SAD, Izraelom i Donaldom Trumpom po svaku cijenu želi vidjeti promjenu vlasti u Damasku. Sukob sa Katarom i guranje Katara u bolje odnose sa Ankarom i Teheranom mora stvoriti i probleme u Siriji, budući da je Katar finansirao određene grupe u Siriji. Tačnije, problemi su stvoreni, budući da se mjesecima unazad u Idlibu i okolini Damaska sukobljavaju grupe koje su bili na istoj strani u borbi protiv Assada.

Napredovanje sirijske armije ka granici sa Irakom posebno je zabrinulo SAD, koje su sa sirijskim Kurdima i grupom Jaish Maghawir al-Thawra pokušali osujetiti te planove. Zbog toga su SAD naoružale kurdske formacije protiv kojih se bori i Turska koja je članica NATO saveza. Nevjerovatno je da SAD naoružavaju formacije koje se bore protiv članice NATO saveza. Dešavanja oko Raqqe i u sirijskoj pustinji pokazali su da SAD Kurde nisu naoružali samo da se bore protiv ISIL-a, već i da budu sredstvo pritiska na Damask, Bagdad, Teheran i Ankaru. Zadnji mjeseci su pokazali da je sirijska armija sposobna sama uništiti ISIL, a preduslov je da frontovi protiv drugih grupa miruju, međutim SAD su odlučile da podrže Kurde i sirijskoj armiji otežaju posao kada imaju priliku.

U isto vrijeme SAD su željele da onemoguće Iran da se preko Iraka i Sirije kopnenim putem ponovo poveže sa Hezbollahom u Libanu. Ne treba naglašavati da je to prije svega želja Izraela. Uostalom, bivši američki zvaničnik Wesley Clark tvrdi da je ISIL stvoren od strane „prijatelja“ da se bori protiv Hezbollaha, a o „prijateljima“ koji su finansirali ISIL i Al-Qaidu sve su znali i Hillary Clinton i Donald Trump. Ako pretpostavimo da je Clark govorio istinu, onda ne treba imati sumnje da su hemijski napadi, granatiranje Izraela, hiljade stranih boraca u Siriji i Iraku, bombardovanje i naoružavanje Kurda…, dio jednog plana.

 

Čekajući novi napad

Da li će se desiti napad hemijskim oružjem koji najavljuje Bijela kuća, ostaje da se se vidi. A ako se ipak desi, teško je očekivati da će se provesti nezavisna istraga, budući da su SAD već označile krivca, a samo je pitanje ko će biti na listi pomagača i ko će biti meta američkih akcija.

Isto tako, ako se napad desi i za njega bude odgovoran Damask, onda se može tvrditi da je Assad ima ozbiljnih problema u percepciji svijeta oko sebe, budući da želi ratovati sa svima i ubijati civile, čak i u trenucima kada njegova armija pobjeđuje na terenu.

Sirijski rat u svojoj šestog godini ulazi u fazu kada više ni maske nisu potrebne, nego sve se radi da se uveća vlastiti plijen i uveća šteta na strani neprijatelja.

I na kraju, vratimo se na izjavu Nikki Haley koja je govorila o ubijanju sirijskog naroda, upravo zbog toga što se sirijski narod i sirijsku državu ubija zbog ciljeva drugih država i političkih planova svjetskih i regionalnih sila. Na taj način je sirijski narod postao žrtva tuđih ambicija i to traje već godinama. A oni koji to rade ne brinu za sirijski narod, već za svoje geopolitičke interese.

 

NV

Na vrh