Narodna skupština RS stavila van snage referendum o Sudu i Tužilašvu BiH

7. Nov 2017. | 08:44 | NV
nsrs(30)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Odluku o stavljanju van snage referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koji je bila najavila vlast u tom bh. entitetu.

To znači da referendum neće biti objavljen sada, ali je ostavljena mogućnost da se održi nekada u budućnosti.

Za suspenziju referenduma glasalo je 46 poslanika vladajuće koalicije, dok se takvoj odluci usprotivilo 25 poslanika.

Referendumsko pitanje trebalo je da glasi – ‘Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske’.

“Narodna skupština usvojila je Odluku da se van snage stavlja Odluka o raspisivanju referenduma, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela na sjednici održanoj 15. jula 2015. godine, kao i svi pravni akti doneseni na osnovu navedene Odluke, zbog nepostojanja opšteg političkog konsenzusa za njegovo sprovođenje“, saopćeno je iz NSRS.

Iz međunarodne zajednice traže potpuno ukidanje, a ne samo suspenziju tog referenduma.

“Suspenzija referenduma ostavlja ipak mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekada u budućnosti”, rekla je ranije ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, komentarišući najavu iz bh. entiteta RS da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH mogao biti suspendiran.

“Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno je potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti“, istakla je Cormack.

 

NV / NAP

Na vrh