Narodna stranka Sebastiana Kurza osvojila najviše glasova na izborima u Austriji

15. Oct 2017. | 17:54 | NV
kurz(3)

Prema izlaznim anketama najviše glasova na izborima u Austriji osvojila je Narodna stranka aktuelnog šefa diplomatije Sebastiana Kurza, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Za novu vladu partnere mora tražiti ili u krajnjoj desnici, ili u socijaldemokratima s kojima je prije nekoliko mjeseci raskinuo koaliciju.

ÖVP, odnosno Narodnjaci Sebastiana Kurza osvojili su 30,2 posto ili 57 mandata, FPÖ Slobodnjaci Heinza Christiana Strachea 26,8 posto (51 mandat).

SPÖ, socijaldemokrati Christiana Kerna osvojili su 26,3 posto, odnosno 49 mandata, a liberalni NEOS 5,3 posto, odnosno devet mandata i na kraju Zeleni, koji su osvojili 4,9 posto, odnosno također devet mandata, pokazuju prve izlazne ankete.

Zemlja se nalazi pred političkim zaokretom udesno i okončanjem dugogodišnje vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca.

Ankete uoči izbora za Nacionalno vijeće (Nationalrat) pokazale su da je Austrijska narodna stranka (ÖVP), na čelu s ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom (31), vodila u svim ispitivanjima javnog mnijenja s oko 33 posto.

Za drugo mjesto su se borile Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) koje su, ovisno o ispitivanju, mogle računati s podrškom između 23 i 27 posto birača.

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga borile su se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilza, bivšeg čelnika stranke Zeleni.

 

NV / NAP

Na vrh