NASA: Otkriveno sedam planeta van Sunčevog sistema

23. Feb 2017. | 07:59 | NV
thumbnail

Pronađeno je sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života, saopštili su sinoć naučnici Američke svemirske agencije (NASA), prenosi Beta.

Planete se nalaze u sazviježđu Vodolija, “samo” 40 svjetlosnih godina od Zemlje, i orbitriraju oko jedne zvijezde, naveli su američki i belgijski naučnici.

Prema njihovim riječima, planete kruže oko patuljaste zvijezde Trappist-1, veličine Jupitera. Tri planete se nalaze u takozvanoj “naseljivoj zoni”, gdje je moguće postojanje vode i života. Ostale se nalaze na pragu “naseljive zone”.

Naučnici navode da su potrebna dodatna istraživanja atmosfere da bi se utvrdilo da li na stjenovitim planetama može da opstane neki oblik života.

Planete su blizu jedna drugoj i orbitriraju poput Zemlje, što znači da je na jednoj polovini uvijek noć dok je na drugoj dan.

NASA navodi da se radi o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u posljednjih 15 godina.

Astronaut sa belgijskog Univerziteta u Liježu Michaël Gillon ocijenio je da otkriće samo nagovheštaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru.

“Ima 200 milijardi zvijezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji a to je mnogo”, kazao je Michaël Gillon.

 

Sljedeći koraci – potraga za životom

 
Astronomi su već ranije pretpostavljali da bi sistemi patuljastih zvijezda mogli biti puni planeta veličine Zemlje koje kruže na zbijenim orbitama što ih čini odličnim kandidatima za lov na vanzemaljski život. Međutim, Trappist-1 je prvi takav sistem koji je ikada otkriven. Što je najvažnije, nije jako daleko od nas što bi trebalo olakšati istraživanja, prenosi index.hr.

Naučnici očekuju da će sljedeća generacija teleskopa poput Jamesa Webba i evropskog Ekstremno velikog teleskopa omogućiti traženje vode, a možda čak i života u sistemu Trappist-1. Naučnici će stoga tragati za mogućim signalima da na planetima postoje tragovi života poput metana, kisika i ozona.

 

NV / foto NASA

Na vrh