Nasrallah: Haririjeva ostavka je odluka Saudijske Arabije, Rijad krši suverenitet Libana

6. Nov 2017. | 07:59 | NV
nasrallah

Generalni sekretar libanskog Hezbollaha Sayyed Hasan Nasrallah u svom jučerašnjem televizijskom obraćanju osvrnuo se na ostavku libanskog premijera Saada Haririja, a koju je on podnio tokom svog boravka u Saudijskoj Arabiji. Ta je odluka bila iznenađujuća i Hariri nije ranije pokazivao naznake da će povući ovakav potez, rekao je Nasrallah.

Nasrallah je u svom obraćanju putem televizije Al Manar rekao da je ta ostavka u potpunosti odluka Saudijske Arabije i da je Hariri bio prisiljen da to uradi. Zbog toga Nasrallah tvrdi da se radi o kršenju suvereniteta Libana i narušavanju Haririjevom digniteta. Način ostavke i njeno saopštenje putem saudijske televizije Al-Arabiyah lider Hezbollaha vidi kao dokaz da iza toga poteza stoji zvanični Rijad te da je retorika u tom videu “saudijska retorika, a ne Haririjeva”.

O detaljnijim razlozima osvake Nasrallah je tražio detaljnije Haririjevo očitovanje.

Novonastalu situaciju Nasrallah je vidio kao težnju Saudijske Arabije da u Libanu proizvede nestabilnost, te je pozvao sve aktere političkog života da se suzdrže od pretjeranih reakcija, izrazivši posvećenost pokreta kojim upravlja da se održi stabilnost u Libanu.

Nasrallah je odbacio glasine da se Saudijska Arabija ili Izrael spremaju na vojnu intervenciju u Libanu.

On je pozvao Haririja da detaljnije obrazloži svoju odluku te izrazio uvjerenje da će vlada zadržati stabilnost u zemljji i da će se uskoro provesti novi izbori u Libanu.

Nasrallah je također rekao da se u Libanonu postavljaju “legitimna pitanja” je li Hariri pritvoren u Saudijskoj Arabiji. Njegovi saveznici u Libanonu to poriču, prenosi Hina.

Saudijski prijestolonasljednik, princ Muhamed bin Salman, u nedjelju je čistkom učvrstio vlast. Uhapsio je 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih biznismena optužujući ih za korupciju, podsjeća Hina.

Neobičan potez ostavke iz Rijada premijera Libana ostavilo je mnogo otvorenih pitanja šta su razlozi ostavke te kako će se situacija dalje razvijati u toj zemlji. Saad Hariri ima dvojno državljanstvo i to libansko i saudijsko.

Izrael je je jučer pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje u Libanu i na Bliskom istoku kako bi zaustavili ambicije Irana.

 

NV / foto Al Manar

Na vrh