NATO štab pozdravio odluku Ustavnog suda o odbacivanju apelacije RS-a o vojnoj imovini

17. Aug 2017. | 10:11 | NV
b021122w
22th November 2002
NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic
North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government.
Euro-Atlantic Partnership Council Summit Meeting.
- General View

NATO štab u Sarajevu pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH o odbacivanju apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske o vojnoj imovini, uz napomenu da ona nije dovoljna za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), saopćeno je iz NATO štaba, prenosi agencija Patria.

“Takva odluka će pomoći knjiženju nepokretne vojne imovine kao vlasništva BiH za potrebe Ministarstva odbrane BiH. Vladavina zakona i postupci izvršenja moraju se sprovoditi. Donesena odluka nije dovoljna za aktiviranje MAP-a, ali je korak ka ispunjavanju uslova iz Talina”, poručili su iz NATO štaba u Sarajevu.

Iz NATO štaba su još jednom podsjetili da je knjiženje 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništva BiH ostajo jedini uslov za aktiviranje MAP-a.

“Saveznici pažljivo prate dešavanja i pozdravljaju napredak u knjiženju nepokretne vojne imovine na BiH. Istovremeno, žele vidjeti da lideri u BiH ubrzaju nastojanja ka ispunjavanju uslova koji su ministri vanjskih poslova NATO-a postavili u Talinu u aprilu 2010. godine kako bi Akcioni plan za članstvo za BiH mogao da bude aktiviran što prije”, saopćeno je iz NATO štaba.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat “Veliki Žep” u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

 

NV / NAP

Na vrh