NATO želi novu bazu, ruska mornarica prijetnja

7. Nov 2017. | 11:48 | NV
Chairman of the Military Committee, General Petr Pavel during the joint press point with Supreme Allied Commander Europe, General Philip M. Breedlove and Supreme Allied Commander Transformation, General Denis Mercier following the 174th Military Committee in Chiefs of Defence Session

NATO bi morao da obezbijedi novu regionalnu bazu za odbranu Sjevernog Atlantika protiv povećane prijetnje ruske mornarice, saopštio je Petr Pavel čelnik vojnog kominteta NATO saveza, prenosi Tanjug.

Pavel će ove sedmice pokušati da predstavi slučaj ministrima odbrane Alijanse, kako bi se odlučilo u kojoj NATO zemlji će baza biti postavljena. To bi bilo prvo takvo širenje NATO od 2011. godine.

“Ukoliko pogledamo na rastuće sposobnosti zemalja kao što su Rusija i Kina, sa globalnim dohvatom, jasno je da se pomorske linije komunikacije moraju štititi”, rekao je Pavel, prenosi Reuters.

Rusija je posljednjih godina dosta radila na pojačanom prisustvu u pojasu Arktika, uspostavljajući vojne baze na krajnjem sjeveru Rusije te gradnjom ledolomaca i novih podmornica.

Pavel je naveo da je primjetan porast ruske mornaričke aktivnosti na Arktiku i sjevernom Atlantiku.

Kako piše Reuters, iako je inicijativa za novom bazom simbolična, teško da će oživjeti Atlansku komandu NATO iz hladnog rata, koja je raspuštena 2002. godine.

 

NV

Oznake: > > > >

Na vrh