Nawaz Sharif se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Parlamenta BiH

21. Dec 2016. | 17:37 | NV
PBiH-premijer Pakistana%2c3

Članovi Predsjedništva BiH danas su primili premijera Islamske Republike Pakistan Nawaza Sharifa koji je u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Zajednički je ocijenjeno da su politički odnosi BiH i Pakistana veoma dobri i u interesu obiju strana je unapređenje saradnje u svim oblastima. Posebno je izražen interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje, te u oblasti trgovinske razmjene i zajedničkih investicija.

Razmijenjena su mišljenja o potrebi značajnijeg prisustva pakistanskih investitora i kompanija u BiH, a izražen je interes i za druge vidove saradnje s Pakistanom, naročito u oblastima energetike, poljoprivrede, tekstilne i drvne industrije.

Sagovornici su razgovarali o političko-ekonomskoj situaciji i prilikama u obje zemlje, a članovi Predsjedništva BiH informirali su premijera o predstojećim aktivnostima na putu evropskih integracija BiH. Premijer Pakistana je izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na tom putu. Naglašen je značaj razmjene posjeta na svim nivoima.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za sveukupnu podršku i pomoć naroda i Vlade Pakistana Bosni i Hercegovini.

 

Sharif sa rukovodstvom Parlamenta BiH

Tokom dana pakistanski premijer sastao je se i sa rukovodstvom Parlamenta BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Islamske Republike Pakistan Nawazom Sharifom o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije države.

Ističući činjenicu da su odnosi BiH i Pakistana izrazito prijateljski, dvije delegacije zajednički su naglasile da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblastima energetike, vojne i drvoprerađivačke industrije, te poljoprivrede.

Naglašavajući stav Vlade Pakistana da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu u regiji Zapadnog Balkana, te da predstavlja uspješan primjer suživota tri naroda, premijer Sharif  poželio je našoj zemlji mnogo uspjeha na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Premijer Sharif najavio je skorašnje potpisivanje sporazuma između dvije zemlje o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša. On je takođe naglasio da će iduće godine Bosnu i Hercegovinu posjetiti delegacija vodećih pakistanskih privrednika s ciljem unapređenja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene dvije zemlja.

Zahvaljujući se premijeru i narodu Pakistana na pomoći koju je ta zemlja pružala u najtežim trenucima za Bosnu i Hercegovinu, Džaferović i Čolak istakli su spremnost da rade na unapređenju odnosa sa Pakistanom na svim poljima. S tim u vezi, članovi rukovodstva oba doma PSBiH založili su se i za što skorije potpisivanje sporazuma dvije države u oblastima borbe protiv terorizma i ogranizovanog kriminala, o preferencijalnoj trgovini, kao i druge sporazume koji bi ojačali bilateralnu saradnju BiH i Pakistana.

 

NV

Na vrh