NDP podnio krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića

13. Mar 2017. | 14:37 | NV
cavic(1)

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je danas da je ova stranka podnijela krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH zbog lažnog predstavljanja, piše Patria.

Čavić je čak postavio pitanje i validnosti presude iz 2007. godine kojom je Srbija proglašena krivom za kršenje konvencije o genocidu. On tvrdi da odluka kojom je Softić imenovan za agenta nikada nije objavljena u Službenom glasniku BiH.

“Dakle, ni tada Softić nije ima pravo da se predstavlja kao agent BiH. Odluka Predsjedništva BiH iz 2002. godine nikada nije objavljena u Službenom glasniku”, rekao je Čavić.

Čavić je dodao da je Izetbegović počinio krivično djelo zloupotreba službene dužnosti jer je okupio neformalnu grupaciju i podstrekujući Softića da preda zahtjev za reviziju.

“Pružili smo dokaze da je zloupotrijebio položaj. Nanio je nepopravljivu štetu BiH i teško oštetio one koje smatraju da su žrtve rata u BiH. Zatvorio je vrata validnom procesu, onemogućio je da Predsjedništvo o ovome raspravlja”, rekao je Čavić.

“Ove prijave trebaju biti shvaćene kao pokušaj da se pravna pitanja rješavaju na pravni način i u pravnim ustanovama. Podnijeli smo prijave, jer želimo da zaštitimo ustavnost BiH i da utvrdimo potpunu nelegitimnost Sakiba Softića”, rekao je Čavić.

Iz Tužilaštva BiH da će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića i provjeriti sve navode u postupku podnošenja revizije presude.

 

NV / nap.ba

Na vrh