Nedim Makarević novi ambasador BiH u Norveškoj

7. Oct 2017. | 12:00 | NV
56091

Nakon izuzetno uspješnog mandata u Pakistanu, bh. ambasador Nedim Makarević, kako saznaje “Dnevni avaz” imenovan je na poziciju ambasadoru u Norveškoj.

Da je proces imenovanja i praktično završen, svjedoči činjenica da je norveški kralj Harald V već potpisao agreman za našeg ambasadora koji će pored Norveške i nerezidentno pokrivati Island.

Ambasador Makarević prema saznanju “Dnevnog avaza” biće najmlađi ambasador među predstavnicima diplomatskog kora u ovoj Skandinavskoj državi. Podsjećamo na ambasadorsku poziciju u Pakistanu imenovan je sa 38 godina što ga je i tad činilo najmlađim ambasadorom u toj zemlji.

Dr. Makarević je bio veoma aktivan u Pakistanu i tamo je ostvario zavidne rezultate, pa je dobio priznanja za najboljeg diplomatu u 2015. godini, a ove godine primio je pored nagrade grada Islamabada i CEO nagradu za uspjehe u ekonomskoj diplomatiji.

Pored toga, Makarević je zaslužan i za činjenicu da je Pakistan puno pomogao BiH tokom poplava u našoj državi tokom 2014. godine, da su uspostavljene bolje veze između BiH i Pakistana u polju obrazovanja, povećan je obim trgovine u namjenskoj industriji i otvorene su nove perspektive za saradnju dvije države na ovome polju i na polju trgovine uopće. U njegovom mandatu u Pakistanu je sagrađena osnovna škola koja nosi ime po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću. Također, Makarević uručio je donaciju Pakistanskoj nacionalnoj biblioteci. Donacija se sastoji od hiljadu knjiga, čija je ukupna vrijednost 60 hiljada maraka.

Tokom njegovog mandata BiH je posjetio tadašnji pakistanski premijer Nawaz Sharif i visoka vojna delegacija ove nuklearne sile.

Pakistanski biznismen Asif Minhas i Makarević, potpisali su 27. augusta dokument u kojem firma AM 99 na ustupanje državi BiH daje zemljište od 500 kvadratnih metara u neposrednoj blizini luke Gwadar, jednoj od ključnih tačaka na Kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru (CPEC). Na ovom zemljištu BiH bi trebala izgraditi svoj biznis centar.

Dr. Makarević bio je aktivan i na polju naučnog rada u Pakistanu, pa je sa pakistanskim autorima objavio knjigu “Knowledge corridor – making it happen” (“Koridor znanja –učinimo da se desi”), a čiji je izdavač ugledni Amazon.

 

NV

Na vrh