Nema nade za 44 argentinska mornara

1. Dec 2017. | 20:56 | O. H.
podmornica argentina

Nema više nade za četrdeset i četiri člana posade argentinske podmornice “ARA San Juan”, sa kojom je 15. novembra posljednji put uspostavljena veza.

BBC prenosi riječi glasnogovornika Argentinske mornarice koji je danas rekao da se nije uspjelo u lociranju pozicije podmornice, iako je u tom cilju pokrenuta velika akcija.

Ova dizel-električna podmornica je puštena u rad 1985. godine i nestala je tokom rutinske misije. Argentinske vlasti navode da je u zoni kretanja podmornice detektovana zvučna anomalija koja se može povezati sa sudbinom podmornice, ali isto tako navode da su od posade dobili informacije o kvaru u električnim vodovima, nakon čega je komandi podmornice izdato naređenje da obustavi misiju i da se vrati u najbližu bazu.

Porodice članova posade danima iščekuju vijesti o svojim najmilijim i kako navodi BBC različito reaguju na odluku Argentinske mornarice da se zvanično objavi da nema nade za četrdeset i četiri člana posade.

Dubina okeana u zoni gdje se smatra da se podmornica može nalaziti doseže i do pet hiljada metara, a poznato je da daleko savremenije podmornice od ove argentinske, mogu izdržati vodeni pritisak maksimalno do 500 metara.

Ukoliko je podmornica potonula teško će se doći i do olupine.

Za razliku od ponašanja ruske ratne mornarice u slučaju Kursk argentinske vlasti su odmah zatražile pomoć od svih strana koje su je u datom momentu mogle pružiti, no očito bez uspjeha.

Podmorničarstvo je izuzetno skup vid ratne mornarice i zahtjeva ogromna ulaganja. Slabe ekonomije teško uspijevaju hvatati korak sa SAD i nekim savremenijim podmorničarskim tehnologija iz Evrope.

 

NV

Na vrh