Nenadić i Dautbegović sa Kestendžićem razgovarali o unapređenju primjene sankcije “rad za opće dobro na slobodi“

24. Feb 2017. | 16:51 | NV
DSC_0278%5b1%5d

U organizaciji Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, danas je održan sastanak resornog ministra Marija Nenadića, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amele Dautbegović  i direktora JU Terapijske zajednice – Kampus Sarajevo Kenana Kestendžića na kojem se razgovaralo o unapređenju alternativne kaznene sankcije – „rad za opće dobro na slobodi“.

Ovom prilikom, ministar Nenadić je podsjetio da je nedavno istim povodom posjetio Kampus, kako bi se na licu mjesta uvjerio u trenutno provođenje ove sankcije.

Razgovarano je i o konkretnim problemima koji se javljaju prilikom izvršenja ovog važnog pravnog instituta, primjenjivog na osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela za koje je predviđena kazna zatvora do godinu dana.

„Ova kazna izvršava se na način da se počiniocima pomenutih kaznenih djela izrečena kazna mijenja u izvršenje rada za opće dobro na slobodi u trajanju od minimalno 10 do maksimalno 90 dana društveno korisnog rada“, kazao je ministar Nenadić.

U Kampusu je za ove poslove imenovano i ugovorom vezano šest povjerenika za koje je, prema prijedlogu ministra Nenadića, zatraženo da svi budu ravnomjerno uključeni u izvršenje ove sankcije, a što su podržali ostali učesnici današnjeg sastanka.

Analizirani su i postojeći kapaciteti Kampusa za ovu namjenu, te je u okviru toga konstatovano da postoje i dovoljni kapaciteti za izvršenje ove sankcije.

Na sastanku je također najavljeno da će ministar Nenadić u narednom periodu informirati predstavnike sudova o svim aspektima provedbe ove kaznene sankcije.

Ministrica Dautbegović, čije ministarstvo nadzor rada ove javne ustanove, je naglasila da je Kampus spreman, a i u budućnosti će biti, da primjeni ovaj značajni institut.

Direktor Kestendžić obavijestio je prisutne ministre da prilikom provedbe ove sankcije nema većih problema kao i da je Kampus spreman realizirati zaključak ovog sastanka u smislu ravnomjernog opterećenja svih povjerenika, ali i pojačane kontrole nad realizacijom ove alternativne kaznene sankcije.

 

NV

Na vrh