Nenadić i Jovanović: Općinski sud kao naplatna služba za komunalna preduzeća

14. Feb 2017. | 19:01 | NV
DSC_0158

Aktivnosti Općinskog suda u Sarajevu i Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, predstojeći prioriteti u radu, potrebe, kao i raspoloživi budžeti za rad ovih institucija u Kantonu Sarajevo teme su o kojima je ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić razgovarao sa predsjednicom ovog suda Janjom Jovanović.

Ovom prilikom, ministar Nenadić obavijestio je predsjednicu Jovanović o odobrenom Budžetu za rad Općinskog suda u 2017. godini koji će osigurati njegov nesmetan rad i izvršenje svih propisanih zadataka.

“Nema značajnijih razlika u odnosu na iznose prošlogodišnjih budžetskih pozicija“, naveo je Nenadić koji je putem Vlade Kantona Sarajevo u prošloj godini osigurao realizaciju planiranog Budžeta u svim njegovim stavkama. Naglasio je potrebu nastavka zajedničkog rada na sagledavanju stanja i problema, kao i pokretanja neophodnih izmjena propisa koji bi rasteretili rad sudova i omogućili njegovu efikasnost i ekonomičnost u radu.

Predsjednica Jovanović informirala je ministra da je Općinski sud u Sarajevu najveći sud u BiH u kojem trenutno radi oko 500 osoba. Pojedinačno je govorila o radu i problemima Parničnog, Radnog, Porodičnog, Privrednog, Vanparničnog, Izvršnog, Prekršajnog odjeljenja, Registru privrednih subjekata, ZK uredu i ostalim organizacionim jedinicama.

Poseban problem u njegovom funkcioniranju i dalje jeste rješavanje sporova male vrijednosti, gdje se kontinuirano u radu nalazi preko 900.000 predmeta iz oblasti komunalne privrede tj. tužbi javnih komunalnih preduzeća protiv građana koji ne izmiruju svoje obaveze za pružene komunalne usluge. U tom odjeljenju se također nalazi i povećava broj tužbi upravitelja protiv neplatiša usluga za održavanje i upravljanje zajedničkim dijelovima zgrada u Kantonu Sarajevo.

“Nakon što je tokom prošle godine riješen značajan broj ovih predmeta, od početka ove kalendarske godine, samo preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ je dostavilo novih 105.000, a ‘Rad’ 55.000 tužbi. Očekuju se i tužbe drugih preduzeća i Sud je ponovno na početku, kao i svake kalendarske i budžetske godine“, istakla je Jovanović.

Ministar Nenadić i predsjednica Jovanović nastavit će institucionalnu bitku za rješavanje ovog višegodišnjeg problema, jer je očigledno da su „komunalna preduzeća u Općinskom sudu prepoznala svoju naplatnu službu“, što je obostrano ocijenjeno neprihvatljivim. Po svakoj od spomenutih tužbi, a neke od njih su i na iznos od 2 KM, u što se ministar i lično uvjerio, troškovi formiranja predmeta, propisanih taksi i administriranja iznose oko 90 KM za Budžet Kantona Sarajevo.

Indikativno je, također, da se na Općinskom sudu u nadležnom Registru privrednih subjekata, trenutno rješava oko 5.500 zahtjeva za registracije i promjene u registracijama privrednih subjekata pri čemu se uporedbom dolazi do zaključka da se skoro isti broj privrednih subjekata registruje i gasi, dok je istovremeno mali broj privrednih sporova.

U Radnom odjeljenju je ogroman broj tužbi, a samo u prošloj godini ih je zaprimljeno 5.757, što je preveliko opterećenje za 15 sudija tog odjeljenja. Predsjednica i ministar su razgovarali o mogućnostima spajanja predmeta u jedan gdje je to moguće, kao i drugim rješenjima za efikasniji rad ovog odjeljenja.

 

NV

 

Na vrh