Nenadić i predstavnik EOS grupe: Predstavljeni načini rješavanja problema naplate komunalnih usluga u KS

16. Mar 2017. | 19:35 | NV
IMG_0055

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa saradnicama razgovarao je s predstavnicima EOS grupe Mirjanom Vuković i Petrom Mrkonjićem o rješavanju problema naplate komunalnih usluga, kroz realizaciju pojedinih mjera iz Akcionog plana mjera i aktivnosti za unapređenje naplate komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo.

Na početku sastanka ministar Nenadić je predstavnike ove grupe upoznao sa rezultatima prošlosedmičnog sastanka na kojem je prezentiran i usaglašen pomenuti plan.

Predstavnici EOS grupe su, ovom prilikom, predložili i svoju inicijativu za sudjelovanje u realizaciji mjera iz ovog plana, što bi za njih, kako su istakli, bilo širenje njihovih poslovnih ideja i kapaciteta. Iznijeli su i svoj prijedlog za saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo vezan za rješavanje jednog od njenih najvećih problema, a koji se upravo tiču naplate komunalnih usluga.

Ministar Nenadić je iskazao interes za buduću saradnju u okviru realizacije mjere iz pomenutog plana koja podrazumijeva alternativno rješavanje sporova, kroz različite oblike medijacije, posredovanja u naplati i slično.

Kako su se sva pitanja koja su predstavnici ove grupe postavili ministru Nenadiću više odnosila na poslovanje komunalnih javnih preduzeća, on je predložio da ova grupa ubrzo organizira prezentaciju kojoj bi prisustvovali, pored resornih ministara pravde i uprave te komunalne privrede i infrastrukture, i zainteresirani predstavnici javnih komunalnih preduzeća, a sve u cilju eventualnog prepoznavanja mogućih oblika buduće saradnje.

“S obzirom da vaša kompanija tržišno posluje, želim vam skrenuti pažnju da ukoliko se ovaj vid saradnje bude smatrao interesantnim Vladi i preduzećima, čitav postupak njenog eventualnog ostvarenja podrazumijeva i obaveznu primjenu Zakona o javnim nabavkama i drugih važećih propisa u KS i BiH“, naglasio je ministar Nenadić.

EOS je međunarodna referentna grupacija koja pruža usluge naplate potraživanja u ime i za račun klijenta, kao i otkupa potraživanja tamo gdje je to zakonima dozvoljeno. Radi se o velikoj internacionalnoj kompaniji koja djeluje u 28 zemalja svijeta, a uspješno posluje i u našoj zemlji, putem svog predstavništva EOS Matrix d.o.o. Sarajevo, u kojoj su tokom 2015. i 2016. godine naplatili potraživanja u iznosu od 10 miliona KM.

 

NV

Na vrh