Netanyahu: Izrael mora zadržati vojnu kontrolu nad Zapadnom obalom

30. May 2017. | 22:27 | NV
53622

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da Izrael mora zadržati vojnu kontrolu nad Zapadnom obalom kako bi osigurao nastavak svoje egzistencije na osnovu svakog mirovnog sporazuma s Palestincima.

“Ideja da mi možemo da damo teritoriju i postignemo mir nije u redu. Kako bi osigurali naše postojanje mi moramo imati vojnu i bezbjednosnu kontrolu nad svom teritorijom zapadno od (rijeke) Jordana”, rekao je Netanyahu za izraelski vojni radio.

Palestinci zahtjevaju puno izraelsko povlačenje sa Zapadne obale u okviru mirovnog sporazuma. Oni namjeravaju da osnuju državu na toj teritoriji i pojasu Gaze, a da istočni Jerusalim bude glavni grad. Sve te teritorije Izrael je osvojio u šestodnevnom ratu prije pet decenija.

Netanyahu je ocijenio da jevrejska naselja na palestinskim teritorijama nisu prepreka za mir, već da je korijen decenijskog sukoba u palestinskom odbijanju da priznaju pravo Jevreja na zemlju.

“Korijen problema je bio i još uvijek jeste nastavak odbijanja Palestinaca da priznaju Izrael kao domovinu jevrejskog naroda u bilo kojim granicama”, rekao je Netanyahu.

On je rekao da Palestinci nisu fokusirani na osnivanje sopstvene suverene države “već na negiranje postojanja države, jevrejske države”, dodavši da samo kada bude promjene u tom mentalitetu može biti nade za mir, “jer ne možete graditi mir na osnovi laži”.

“Ta promjena se dešava. Ne možda s Palestincima, ali u nekim djelovima arapskog svijeta oni shvataju da Izrael nije neprijatelj”, rekao je Netanyahu.

Ove Netanyahuove izjave su odraz ranijih tokom prošlosedmične posejte Izaelu i Zapadnoj obali predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Netanyahu nije ponovio Trumpovu procjenu da su Palestinci spremni za mir, ali je rekao da “prvi put poslije mnogo godina vidi stvarnu nadu za mir”.

Poslije Trumpove posjete bilo je spekulacija da bi mirovna inicijativa koju je pokrenula Saudijska Arabija 2002. godine, a koja je poznata kao Arapska mirovna incijativa nakon što ju je usvojila Arapska liga, mogla biti osnova za izraelsko-palestinski mir. Na osnovu nje se predviđa normalizacija odnosa svih arapskih zemalja s Izraelom pod uslovom da se povuče sa sve okupirane arapske zemlje.

 

NV / Beta

Na vrh