Netanyahu kritikovao govor Johna Kerryja o dvije države

29. Dec 2016. | 08:02 | NV
294424

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritikovao je govor američkog državnog sekretara Johna Kerryija o bliskoistočnoj politici, kao “veliko razočarenje.”

“Čitavih sat vremena državni sekretar je napadao jedinu demokratsku zemlju na Bliskom istoku,” rekao je Netanyahu na izraelskoj televiziji.

On je optužio Kerryja da se usredsredio na izraelska naselja, a da nije obratio mnogo pažnje na palestinsko naselje, prenio je AP.

Kerry je prethodno izjavio da je rješenje dvije države jedini način da se postigne trajan i pravedan mir između Izraela i Palestinaca, a da je to rješenje bilo “ozbiljno ugroženo”.

“To je ono što smo mi zastupali: Budućnost Izraela kao jevrejske i demokratske države, koja bi postojala u miru i bezbjednosti rame uz rame sa svojim susjedima”, rekao je on.

On je rekao da izraelskom politikom rukovodi plan naseljavanja na Zapadnoj obali što dovodi u opasnost mir sa Palestincima.

“Niko ko ozbiljno razmišlja o miru ne može da ignoriše realnost prijetnje koju naselja predstavljaju po mir”, rekao je Kerry u govoru posvećenom mirovnim naporima na Bliskom istoku.

 

NV / Tanjug

Na vrh