Netanyahu ne priznaje sporazum između Fataha i Hamasa

17. Oct 2017. | 16:53 | NV
netanyahu(1)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je članovima svog sigurnosnog kabineta da, iako Izrael neće prihvatiti sporazum o pomirenju Hamasa i Fataha, neće pokušati da spriječi da se ostvari i neće prekidati odnose s Fatahom, javljaju izraelski medji, prenosi agencija Patria.

Netanyahu je također rekao članovima tog užeg sastava vlade da će Izrael sarađivati sa članovima Palestinske uprave koji se sele u pojas Gaze da zauzmu funkcije u lokalnoj vladi pošto je u izraelskom interesu da se poboljšaju uslovi za život na toj palestinskoj teritoriji na obali Sredozemnog mora.

Tri anonimna izvora izjavila su za list Haretz da je Netanyahu također rekao SAD-u i Egiptu da ne vjeruje da će sporazum između Hamasa i Fataha dovesti do obnove pregovora Izraela i Palestinaca.

Te dvije glavne palestinske frakcije potpisale su prošle sedmice u Kairu sporazum o pomirenju poslije decenije pogubnih nesporazuma tokom koje je Hamas kontrolisao pojas Gaze, a Palestinska uprava u kojoj dominira Fatah vladala na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Palestinska uprava predsjednika Mahmuda Abbasa, vođe Fataha, imala je podršku Zapada, dok Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Izraelski ministar obrazovaja Naftali Benet, lider nacionalističke partije Jevrejski dom (Bajt Hajehudi), u ponedjeljak je izrazio uvjerenje da Izrael ne bi trebalo da prekine sigurnosne veze sa Palestinskom upravom.

On je dodao da je Izrael potrebniji Palestinskoj upravi nego obrnuto jer bi propala kad bi je Hamas preuzeo kao što je silom preuzeo vlast u Gazi pobjedivši snage lojalne Fatahu 2007. godine.

 

NV / NAP

Na vrh