Netanyahu u Londonu: Težim da popravim sporazum s Iranom, oni su prijetnja za regiju

2. Nov 2017. | 22:27 | NV
netnyahu and may

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas u Londonu britanskoj koleginici Theresi May da neće raditi na poništenju sporazuma koji su velike sile potpisale s Iranom, već će nastojati da ga popravi.

“Cilj koji imam na umu nije da se sačuva ili eliminiše taj sporazum, to je poboljšanje i ispravljanje glavnih propusta”, rekao je Netanyahu, dodavši da misli da bi oni koji žele da sačuvaju sporazum trebalo da sarađuju na popravljanju dokumenta.

Netanyahu je ranije pozivao na poništenje sporazuma s Teheranom, označivši ga lošim dok je May zdušno podržavala taj sporazum, iako je predsjednik SAD Donald Trump odlučio da ga ponovo ne potvrdi.

“Arapske zemlje sada vide Izrael ne kao neprijatelja, već neophodnog saveznika u bici protiv militantnog islama. Prijetnja koju mi svi vidimo nije samo ponovno oživljavanje Irana koji je sklon ne samo dominaciji u regionu, već i razvoju nuklearnog oružja”, rekao je Netanyahu, prenijeli su izraelski mediji.

Netanyahu je doputovao u London da prisustvuje obilježavaju stogodišnjice Balfourove deklaracije kojom je Velika Britanija najavila podršku za stvaranje domovine jevrejskog naroda na teritoriji današnjeg Izraela.

“Izrael je posvećen miru, ja sam posvećen miru. Sto godina nakon Balfoura Palestinci bi trebalo da konačno prihvate jevrejski nacionalni dom i konačno prihvate jevrejsku državu i kada to učine put do mira će biti beskrajno bliži. Po mom mišljenju mir će biti dostižan”, rekao je Netanyahu.

Palestinci deklaraciju vide kao početni grijeh koji je izazvao katastrofu, masovno iseljavanje nakon rata koji je izbio poslije stvaranja Izraela 1948. godine navodi AP. Oko 800.000 Palestinaca je napustilo tada svoje domove. Ta izbjeglička kriza osjeća se i danas u regionu.

 

NV / Beta

Na vrh