Nezavisni blok: Volja birača mora biti zaštićena – elektronsko glasanje je rješenje

3. Oct 2017. | 20:20 | NV
senad_sepic02

Nezavisni blok pripremio je i u parlamentarnu proceduru uputit će prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na izgradnju povjerenja u birački proces, osiguravanje mogućnosti elektronskog glasanja, te transparentan rad biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

Našoj javnosti je poznato da zbog nedovoljno uređene ove oblasti, često se dešavaju izborne krađe i negiranje volje birača, tako da slobodni izbori gube na stvarnom značaju. Aktuelna vlast ne želi rješavanje stvarnih problema, pa tako ni ovih koji se tiču osiguravanja fer i poštenih izbora u našoj zemlji. Zato, priču o izmjenama izbornog zakona uvijek svedu na etničku ravan i vještačke sukobe o položaju određenih naroda ili skupina, za koju znaju da nemaju saglasnosti niti unutrašnji dogovor, kažu iz ove stranke.

U isto to vrijeme, održavaju postojeći Izborni zakon, putem kojeg, zbog slabih mehanizama zaštite, počesto namještaju izbore svojim poslušnicima, varaju i kradu druge, nerijetko i drugove iz svojih političkih stranaka, da bi osigurali prostor za svoju grupu poslušnika i kandidata bliskih rukovodstvima stranaka na svim nivoima, tvrde dalje iz Nezavisnog bloka. Zbog toga, Nezavisni blok, kao novi politički projekat koji se želi baviti rješavanjem stvarnih problema i onim pitanjima za koja trenutno može postići dogovor unutar BiH, zadnji mjesec dana je radio na pripremi prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH, samo u ovoj oblasti, koja nema nikakav etnički predznak, nego je pitanje demokratičnosti, transparentnosti i povjerenja u izbore i sistem države.

“Našim rješenjima želimo, između ostaloga omogućiti i elektronsko glasanje svim biračima, te pojačati nadzor i odgovornost u radu biračkih odbora i brojanja glasova. Na pripremnim sastancima smo pozivali i učestvovali su predstavnici opozicionih stranaka u oba entiteta u BiH, kao i domaći i međunarodni eksperti, te očekujemo podršku za usvajanje ovoga prijedloga kojeg smo pripremili i za kojega očekujemo da bude hitno uvršten na sjednici Parlamenta BiH“, izjavio je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Nezavisnog bloka.

 

NV

Na vrh