Nicola Sturgeon: Theresa May je zapečatila sudbinu Velike Britanije

18. Mar 2017. | 08:00 | NV
Sturgeon May

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon optužila je britansku premijerku Theresu May da je “zapečatila sudbinu Velike Britanije“ time što je odbacila njen zahtjev da organizira drugi škotski referendum o nezavisnosti prije zaključenja pregovora o Brexitu, piše Patria.

Guardian izvještava da je Sturgeon nazvala premijerkin stav “nečuvenim i neprihvatljivim“.

“Evo argumenta za nezavisnost, da Westminster misli da ima pravo blokirati demokratski izabran mandat škotske vlade i većinu u škotskom parlamentu. Možda će historija jednog dana pogledati unazad na današnji dan kao dan kada je sudbina unije zapečaćena”, kazala je Sturgeon.

Ona je također navela da će nastaviti raditi na tome da škotski parlament iduće sedmice izglasa odobrenje da zatraži od Westminstera pravnu moć za organiziranje referenduma.

Međutim, premijerka May ranije je naglasila da Torijevci neće dozvoliti bilo kakvu raspravu o referendumu sve dok se ne potpiše sporazum o Brexitu, implicirajući da se referendum neće desiti bar do 2021.

“Ne bi bilo fer sada raspravljati o tome jer ljudi još uvijek nemaju dovoljno informacija neophodnih da bi se donijela tako velika odluka”, kazala je May.

Ankete pokazuju da velika većina škotskih glasača ne želi referendum prije Brexita, iako je podrška nezavisnosti porasla sa 45 posto na 50 posto nakon što je May predstavila planove za Brexit.

Sturgeon je predvidjela da će se premijerkina pozicija uskoro potvrditi politički neodrživom.

“Ovo nije Čelična dama – ovo je neko čija je vlada u haosu, koja se cijepa i mijenja svako malo”, kazala je za BBC Scotland Nicola Sturgeon.

Odluka Therese May da odbaci zahtjev o referendumu do završetka Brexita 2019. implicira da se referendum ne može održati prije 2021. Potrebno je više od godina dana da se obje vlade i oba parlamenta usaglase i odobre pravno konstituiran referendum. Izbornoj komisiji bi trebalo 6 mjeseci da formulira pitanje, a dodatnih 6 mjeseci potrebno je za samu kampanju.

Premijerka će nastojati opravdati svoje ranije tvrdnje da će Velika Britanija prosperirati nakon Brexita, u obraćanju u petak na Konzervativnom proljeću u Cardiffu, u kontekstu svog “Plana za Britaniju“.

Ona će tom prilikom opisati odnos između Škotske i ostatka Velike Britanije kao “zajednicu svih naših građana, ko god da smo i odakle god da smo“.

I dok se priprema da sprovede formalni proces odlaska iz EU, May će insistirati da se radi o dobroj odluci. “Zajedno smo radili na ovome i zajedno smo uspjeli. Mi smo četiri nacije, ali  srcu smo jedan narod, rekla je May.“

NV / nap.ba

Na vrh