Nije bilo prisluškivanja, a Izvještaj o 10.000 pripadnika radikalnog islama nije se odnosio na BiH

26. Sep 2017. | 23:00 | NV
osa1

Nakon sastanka direktora obavještajnih službi BiH i Hrvatske oglasila se Obavještajno-sigurnosna agencija BiH saopćenjem, piše Patria.

“Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u posjetu delegaciju SOA-e predvođenu direktorom Danielom Markićem.

Tokom posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa akcentom na borbi protiv terorizma, organiziranom kriminalu, jačanju obavještajnih potencijala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regiji tako i u relacijama između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S tim u vezi, saradnja je ocijenjena kao veoma produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima, te je zaključeno da ne postoje problemi koje opterećuju odnose dvije sigurnosno-obavještajne agencije.

Na sastanku je također bilo govora o nedavnom Izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske te je pojašnjeno da se, kako je i navedeno u Izvještaju, broj pristaša radikalnog tumačenja islama nije odnosio na Bosnu i Hercegovinu već na širu jugoistočnu regiju te je izrečen zajednički stav za još jačim angažmanom u povezivanju regiona po pitanju borbe protiv terorizma. Na kraju sastanka je zaključeno da se nastavi sa trendom dobre bilateralne saradnje”, kaže se u saopćenju.

 

NV / NAP

Na vrh