Nikolas Rimac: Nismo završili sa politikom, u utorak novi protesti učenika iz Jajca

18. Jun 2017. | 18:44 | NV
nikolas rimac

Zadovoljni smo što škola u Jajcu neće biti podijeljena, ali mi se ne zaustavljamo. U utorak nastavljamo sa protestima. Okupljamo se  ispred zgrade Vlade SBK u Travniku… Želimo da ministrica Čerkez i ostali političari dobro shvate šta su pokušali uraditi, kao i to da mi nećemo dopustiti nikakve podjele”, kaže za agenciju Patria Nikolas Rimac, jedan od predvodnika mirnih protesta učenika iz Jajca, koji se već mjesecima suprotstavljaju podjeli lokalne škole na bošnjačku i hrvatsku školu.

“Uz tri agregatna stanja znanost je otkrila i četvrto – plazmu, a mi se u BiH još uvijek dijelimo po nacionalnim osnovima.  To više ne možemo dopuštati”, kaže mladi Rimac, koji pohađa treći razred škole čiju djecu je politika pokušala razdvojiti.

Lokalna vlast u Srednjebosanskom kantonu pokušala je Srednju strukovnu školu u Jajcu podijeliti na dvije škole, u jednoj bi se nastava odvijala po hrvatskom u drugoj po bosankom planu i programu. Učenici su se oštro suprotstavili novim podjelama u njihovom gradu. Upozorili su da u FBiH trenutno postoje 54 škole poznate kao ‘dvije škole pod jednim krovom’, u kojima su učenici podjeljeni po nacionalnim osnovama, te da oni ne žele postatiti 55. takva škola.

Ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez potvrdila je jučer da vlast odustaje od ‘dvije škole pod jednim krovom’ u Jajcu, nakon pritiska javnosti ali i međunarodne zajednice. Učenici koji već idu u ovu školu završit će je po hrvatskom nastavnom planu i programu kako se nastava odvijala do sada, ali će naredne generacije imati pravo izbora koje predmete žele slušati.

Iz Vijeća učenika Srednje strukovne škole u Jajcu saopćili su da za njih, koji su se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borili već godinu dana, vijest o odustajanju od osnivanja nove škole predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, „ali samo ukoliko smo dovoljno ustrajni i ukoliko vjerujemo u promjenu”.

“Iako smo spriječili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu ‘dvije škole pod jednim krovom’, svjesni smo da i dalje postoje 54. takve škole u Federaciji. Među njima su i škole u SBK. Osnovne škole u Jajcu su podijeljene, mi smo ih pohađali i svjesni smo opasnosti koja iz ‘dvije škole pod jednim krovom’ vreba po sadašnjost i budućnost jajačkog i bh. društva”, naveli su učenici te dodali da u tim školama se odgajaju mladi nacionalisti, a da oni ne žele živjeti u društvu punom takvih osoba jer su svjedoci da nacionalizam i loše politike tjeraju mlade ljude iz Jajca i BiH.

Tokom novih protesta zakazani za utorak učenici će tražiti savremeni nastavni plan i program, koji se primjenjuje u modernim evropskim zemljama. Nadaju se da će im se pridružiti i učenici iz drugih škola koje su već podijeljene po nacionalnoj matrici, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh