Nikšić: Premijeri se trebaju baviti Agrokorom, ugroženo 20.000 radnih mjesta u BiH

5. Apr 2017. | 14:51 | NV
niksic100(1)

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, poziva Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Fadila Novalića premijera FBiH i Željku Cvijanović, predsjednicu Vlade RS da bez odlaganja pristupe formiranju zajedničkog ekspertnog tima koji bi bio zadužen da se bavi pitanjem sudbine Agrokora i njegovih kompanija u BiH, prenosi Patria.

“Ovaj tim odmah bi morao stupiti u kontakt sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske i nove Uprave Agrokora, te predložiti eventualne mjere koje bi institucije u BiH trebale poduzeti, sa ciljem očuvanja radnih mjesta u kompanijama koje su u vlasništvu Agrokora u BiH, te osiguravanja naplate potraživanja domaćih dobavljača.

Podsjećamo Zvizdića, Novalića i Cvijanović da Agrokor u BiH direktno zapošljava više od 5.000 radnika, te da njegovi dobavljači u BiH zapošljavaju još najmanje 15.000 radnika čija radna mjesta direktno zavise od naplate isporučenih roba i usluga Agrokoru i njegovim kompanijama.

Prema nezvaničnim informacijama sa kojima raspolažemo, dugovi Agrokora i njegovih firmi prema dobavljačima u BiH iznose više od 300 miliona KM, a prva otpuštanja radnika u Konzumu i drugim firmama povezanim sa Agrokorom u BiH već su započela”, kazao je Nikšić.

“Ova situacija pogađa sve građane BiH, bez obzira gdje žive i može imati vrlo negativne posljedice po ukupnu bh. ekonomiju. Zato je obaveza vlasti u BiH da se najozbiljnije zajednički angažuju kako bi se spriječile ogromne štete koje mogu nastupiti ili se barem posljedice ublažile.

Dosadašnja šutnja državnih institucija u BiH je neprihvatljiva, jer institucije BiH imaju obavezu pomoći da se sačuvaju radna mjesta i firme koje su ugrožene zbog problema u koje je upao Agrokor, naročito ako se sredstva njegovih firmi u BiH pokušaju koristiti za spašavanje matične kompanije u Hrvatskoj”, navodi u svojoj izjavi Nikšić.

Inače, početkom naredne sedmice trebao bi biti održan sastanak premijera Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH, ambasadora Hrvatske u BiH, te članova uprave Agrokorovih kćerki-firmi u BiH kako bi razmotrila trenutna situacija.

 

NV / nap.ba

Na vrh