Njemačka: Oštra TV debata svih lidera partija odmah poslije izbora i otvoreno pitanje kako formirati vladu

25. Sep 2017. | 08:00 | NV
merkel

Odmah poslije izbora lideri svih partija koje ulaze u Bundestag oštro i otvoreno su debatovali na njemačkom javnom servisu, piše B92 pozivajući se na DW.

Dojučerašnji koalicioni partneri, lideri CDU i SPD Angela Merkel i Martin Schulz razmijenili su u televizijskoj debati oštre riječi zbog izbornih rezultata.

U debati na ARD televiziji, osim Merkel i Schulza, učestvovali su i lideri svih vodećih parlamentarnih stranaka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je druge stranke da pokažu odgovornost u “turbulentnim vremenima”.

“Živimo u turbulentnim vremenima, to znamo. Zato apelujem na sve da preuzmu odgovornost”, rekla je Merkel.

Merkel je izjavila i da će formirati stabilnu većinu do kraja godine i da ne planira da vodi manjinsku vladu. Upitana da li će biti stabilne vlade do Božića, Merkel je rekla da je uvijek optimista.

Ona je navela da je stabilna vlada vrijednost sama po sebi, dodajući da je njemački parlamentarni sistem drugačiji nego u zemljama koje imaju dugu tradiciju manjinskih vlada.

“Ne vidim to. Imam namjeru da formiram stabilnu vladu u Njemačkoj”, rekla je njemačka kancelarka.

Sa druge strane, Schulz je optužio Merkel da je vodila “skandaloznu” kampanju uz izbjegavanje debate i stvorila “vakuum koji je popunila desničarska Alternativa za Njemačku”.

“Vjerujem da Merkel snosi veliku odgovornost za to”, naveo je on.

Okrenuvši se liderima liberala i Zelenih, vjerovatno budućim koalicionim partnerima demokršćana Angele Merkel, Schulz je rekao: “Da bi zadržala kancelarsko mjesto, gospođa Merkel će učiniti sve ustupke”.

Njemačka nema tradiciju manjinskih vlada, pa Angeli Merkel ostaje da pokuša da napravi koaliciju sa “poslovnim” liberalima i Zelenima, navodi agencija AP.

Socijaldemokrate su objavile da ne žele da formiraju koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više vole da budu opozicija u Parlamentu, poslije objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživjela historijski poraz.

Merkel je u diskusiji pozvala sve političke partije u Njemačkoj da se u ponašaju odgovorno u “burnim vremenima”.

Ubrzo po objavi nezvaničnih rezultata na ulice Berlina izašli su građani bijesni zbog rezultata AfD-a.

Njemački mediji također prenose da su socijaldemokrate odbile koaliciju sa Angelom Merkel i zbog činjenice da bi koalicija te dvije stranke napravila AfD glavnom opozicionom stranom u zemlji.

DW navodi, prenosi Beta, da ukoliko SPD bude u opoziciji jedina mogućnost koja ostaje je takozvana “Jamajka koalicija”, odnosno koalicija demokršćana, Liberala i Zelenih, kakva još nije postojala na saveznom nivou.

 

NV / B92 / AP / Beta / foto AP

Na vrh