Njemačka poručila Rusiji da će njene trupe ostati na Baltiku

3. Mar 2017. | 10:44 | NV
22034

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u četvrtak je kritizirao jačanje ruske vojne prisutnosti na granicama s balitčkim državama, nazvavši ga iracionalnim, te je dodao da će Njemačka držati svoju vojsku u regiji koliko god to bude potrebno, piše Hina, prenose regionalni mediji.

Gabriel je posjetio oko 400 njemačkih vojnika koji su stacionirani u vojnoj bazi Rukla u Litvaniji, kao dio brigade od hiljadu vojnika koje predvodi Njemačka, a kojima će se ove godine pridružiti snage u Poljskoj koje predvodi SAD, snage u Estoniji koje predvodi Britanija i snage pod vodstvom Kanade u Latviji.

NATO širi svoju prisutnost u regiji u dosad neviđenim razinama od hladnog rata, potaknut ruskom aneksijom Krima i navodima da Rusija podržava separatistički sukob u istočnoj Ukrajini, koje Moskva odbacuje.

Prisutnost snaga NATO-a bit će dodatno ojačana nizom vojnih vježbi koje će se održati ovog ljeta, no i dalje će biti manja od ruske.

“Vojni potencijal kojeg je Rusija dovela tu na granicu je po meni potpuno iracionalna jer iz ovih država nema prijetnji”, rekao je Gabriel novinarima. Naglasio je da će njemačke snage biti u litvanskoj bazi “koliko god je to potrebno”.

Rusija je objavila da je primjetila da su njemački vojnici došli u blizinu njezine granice po prvi put od Drugog svjetskog rata, te da dolazak snaga NATO-a i vojne opreme u baltičke zemlje smatra prijetnjom.

Moskva svoje vojno pojačanje na granici opisuje kao defanzivno, kao izravan odgovor NATO-u ili kao dio programa kojim želi modernizirati svoje oružane snage.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, koja je posjetila litvansku bazu prošlog mjeseca kad su u nju stigle njemačke snage, istaknula je novinarima u estonskoj zračnoj bazi Amari da je njemačka predana održavanju sigurnosti regije.

Njemačke zračne snage su zbog osiguravanja zračne obrane stacionirane u Estoniji od 2005. godine, no njihova je prisutnost pojačana 2014. godine zbog nadgledanja zračnih operacija.

“Estonija i naši prijatelji iz Litvanije, Latvije i Poljske mogu se pouzdat u nas”, istaknula je njemačka ministrica.

“Mi Nijemci znamo kako je to biti na istočnoj granici i imati zaštitu saveza”, dodala je.

 

Kampanja širenja lažnih informacija

I von der Leyen i Gabriel su izrazili zabrinutost oko sve češćih ruskih kampanja širenja neistinitih informacija nakon što je u javnost izašao lažni izvještaj o njemačkim vojnicima koji su silovali jednu Litavku. NATO je objavio da je izvor tih dezinformacija bila Rusija.

“Niko ne očekuje da će se ovdje dogoditi stvarni vojni sukob, no ono što se događa, i o čemu se izvjestilo u Litvaniji, Latviji i Estoniji, su pokušaji masovnih dezinformacija i utjecanja” poput onih na američkim predsjedničkim izborima.

“Zbog toga je toliko važno da istražimo te slučajeve, stavimo ih na stol i učinimo javnim kako bi mogli prepoznati obrasce”, zaključila je.

Angela Merkel je, također, nedavno ponovila njemačku zabrinutost širenjem lažnih informacija, a kao primjer uzela je pomenuto lažno silovanje.

Rusija je kategorički odbacila da je pokušala utjecati na američke izbore.

U međuvremenu, napetost na istoku Evrope se pojačava svakim danom, a sve u skladu s raspoređivanjem naprednih oružja bilo koje od strana.

 

NV

Na vrh