Njemačka: Za lažne vijesti i promovisanje terorizma kazne i do 50 miliona eura

5. Apr 2017. | 23:15 | NV
plenum

Njemačka vlada odobrila je kazne koje idu i do 50 miliona eura za društvene mreže koje ne reaguju i ne uklanjaju sporni sadržaj, “lažne vijesti” i govor mržnje, piše Srna.

“Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo”, saopštila je vlada.

Njemački mediji prenose da su kazne predviđene za online platforme kao što je Facebook i izricaće se ukoliko “takvi sajtovi ne reaguju dovoljno brzo i efikasno na problematičan sadržaj”.

Riječ je o zakonskim rješenjima kojima njemačke vlasti pokušavaju da “ustroje” kompanije koje upravljaju društvenim mrežama i primoraju ih da primjenjuju postojeće njemačke zakone koje se tiču zločina mržnje i drugih spornih pitanja.

“Bloomberg” prenosi da će novi zakon primoravati kompanije da pruže korisnicima mogućnost da označe sporan sadržaj, kao i da sa svojih sajtova brišu takav sadržaj ukoliko se ispostavi da su u pitanju dječja pornografija, podstrekivanje na terorizam ili zločine iz mržnje, ali i takozvane “lažne vijesti”.

“Oni koji pružaju uslugu su odgovorni kada se njihove platforme zloupotrebljavaju da promovišu zločine iz mržnje i lažne vijesti. Cilj je da društvene mreže sprovode postojeće njemačke zakone o nelegalnom sadržaju brzo i u cijelosti”, naveo je u saopštenju ministar pravde Heiko Mass.

Mass je ocijenio da je neophodno da se “mjere za borbu protiv zločina mržnje i lažnih vijesti podignu na evropski nivo kako bi bile efikasne”, što znači da će se ovim pitanjem uskoro baviti i Evropska unija, prenosi B92.

Također, zakonskim rješenjima je predviđena i individualna odgovornost, pa će direktori kompanija rizikovati kazne i do pet miliona eura ukoliko se ne budu povinovali mjerama, navodi AFP.

Zakon mora da odobre poslanici u Bundestagu.

Sa druge strane, neki upozoravaju da kažnjavanje pisanja “lažnih vijesti” vodi u cenzuru. Međutim, Njemačka, ali i Evropska unija, su čvrste u namjeri da iz medija uklone sve sadržaje koji slave ili promovišu terorizam.

 

 

NV / Srna / bundestag.de

Na vrh