Njemački sud naredio muslimanskoj djevojčici da pohađa časove plivanja

8. Dec 2016. | 11:59 | NV
nikab osanbruck

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu presudio u slučaju 11-godišnje djevojčice iz muslimanske porodice donijevši odluku da ona mora pohađati nastavu plivanja s drugim učenicima i učenicama iz svoje škole, čemu se njena porodica protivi smatrajući kako time krši islamske zakone o odijevanju, čak i ako nosi plivačko odijelo koje pokriva cijelo tijelo, prenose regionalni mediji pisanje Hine.

Ovaj sudski proces dobio je zavidan medijski prostor u jeku javnih rasprava koje se vode u Njemačkoj o ulozi islama i više od milion izbjeglica, uglavnom muslimana, koji su tokom ove i prošle godine stigli u Njemačku zahvaljujući politici “otvorenih vrata” koju je zagovarala njemačka kancelarka Angela Merkel.

No, i sama njemačka kancelarka je napravila određeni zaokret pa je u utorak istaknula prijedlog o zabrani nošenja nikaba, odnosno potpunog prekrivanja lica, što bi nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine moglo biti i ostvareno. Tada bi spomenuta presuda mogla imati veliku važnost.

U spomenutom sudskom sporu na nižim njemačkim sudovima, porodica 11-godišnje djevojčice zastupala je tezu kako plivačko odijelo otkriva oblik njenog tijela te se time protivi zakonima islama. No, Ustavni je sud utvrdio kako su i niži sudovi pobili tu tezu otkrivši da “u islamu nema obvezujućih pravila” koji bi definirali koja je odjeća prikladna.

Podsjetimo, jedan slučaj sličan ovome desio se tokom augusta mjeseca kada je sud u Njemačkoj presudio da učenici ne smiju nositi nikab u školi. Tada je sud u Osnabrücku presudio protiv učenice koja je tužila školu zbog zabrane da tokom školski aktivnosti nosi nikab. Argumentacija i jedne i druge strane bila je prilično slična kao pred sudom u Karlsrueheu.

 

NV / foto noz.de

Oznake:

Na vrh