Njeno veličanstvo opereta, vraća se u velikom stilu na daske NPS

6. Jun 2017. | 21:12 | NV
Kneginja cardasa

Nakon četrnaest godina najpopularnija i najčešće izvođena svjetska opereta Kneginja čardaša ponovo je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

To je vesela priča o zabranjenoj ljubavi između kabaretske plesačice Sylve Varescu i mladog kneza Edwina Ronalda. Ova opereta ujedno je i kritika lažnog morala i svjetonazora malograđanskog društva.

Uz zvuke poznatih arija i dueta u taktu valcera i mađarskog čardaša, te nizom komičnih situacija predočena je priča jedne ljubavi protiv koje su se svi urotili, ali koja na kraju, ipak, pobjeđuje.

Nakon premijere u Beču 1915. godine Kneginja čardaša je 1916. izvedena i u Pešti, a zatim je doživjela slavu planetarnih razmjera. Samo tokom 1917. godine izvedena je 12.000 puta širom svijeta.

Premijerno izvođenje ove atraktivne operete planirano je za četvrtak, 22. 6. u 19:30 sati, dok u prvoj reprizi možete uživati u subotu, 24. 6. 2017. u 19:30h.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere, Balet i Drama NPS, uz pratnju sjajnog orkestra Sarajevske filharmonije kojim će dirigovati Dario Vučić.

 

NV

Na vrh