Nouri al-Maliki: Bagdad neće dozvoliti da se u Iraku formira “drugi Izrael”

18. Sep 2017. | 07:59 | NV
maliki

Zamjenik iračkog premijera Nouri al-Maliki zabrinut je kurdskim najavama o referendumu o statusu iračkog Kuridistana. Naime, irački Kurdi pod vodstvom Masouda Barzania 25. septembra zakazali su referendum o nezavisnoti dijela Iraka u kome žive Kurdi, ali i drugih teritorija koje su kurdske Peshmerge oslobodile od terorista ISIL-a.

Takvi planovi ne se sviđaju Bagadadu, ali ni Iranu i Turskoj, koje su već ranije izrazile negodovanje zbog najavljenog referenduma.

Nouri al-Maliki je, nakon sastanka sa američkim ambasadorom u Iraku Douglasom Sillimanom, izjavio da se Bagdad protivi planovima Kurda o organizovanju referenduma jer je to protiv ustava Iraka. Al- Maliki je rekao da Bagdad neće dozvoliti da se u formira “drugi Izrael na sjeveru Iraka”, prenosi Press TV.

Sjedinjene Američke Države također su izrazile protivljenje referendumu, jer će to, kako su objasnili, ugroziti borbu protiv ISIL-a.

Sa druge strane, jedina država u regionu koja otvoreno podržava kurdski referendum je Izrael. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da Tel Aviv “podržava legitimne težnje Kurda da stvore svoju državu.”

 

NV

Na vrh