Nova tri pobunjena grada se predala sirijskoj armiji

24. Dec 2016. | 18:30 | NV
mapa

Trend predaje sirijskoj armiji enklava u okolici Damaska se nastavlja. Jučer su se sirijskoj armiji predala tri nova grada na strateški veoma važnom prostoru, piše portal almasdarnews.com. Jabhat Fateh Al-Sham (Al-Nusra ili sirijska Al-Qaida) i Harakat Ahrar Al-Sham u tom dijelu Sirije odlučili su se za prestanak borbi.

Naime, nakon dogovora sa vladom postignutog jučer, gradovi Beit Saber, Bitima i Kafr Hawr su odlučili da prestanu sa oružanim otporom, a zauzvrat tražiće amnestiju od sirijskih vlasti, ili će pak sa ličnim naoružanjem biti prebačeni ka Idlibu.

Međutim, sa jednim gradom dogovor ipak nije postignut. Naime, pripadnici ovih grupa u gradu Beit Jinn sada ne žele prihvatiti ovakav sporazum, iako su ga ranije prihvatili, piše isti izvor. Sirijska armija je već ranije najavila da će krenuti s napadima na grad ukoliko ne pristanu na dogovor.

Predaja ovih gradova je veoma važna budući da se nalaze u blizini granice sa Libanom, ali i sa okupirnim dijelom Golanske visoravni koju kontroliše Izrael (na mapi siva boja).

 

 

NV / googlemaps.com

Na vrh