Novaković: Dodikov poziv da se povučemo iz institucija BiH u slučaju revizije presude je neiskren

11. Feb 2017. | 21:45 | NV
SONY DSC

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i zastupnik u Parlamentu BiH Momčilo Novaković rekao je danas novinarima u Banja Luci da je neiskren poziv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, kada je pozvao da se predstavnici RS-a trebaju povući iz državnih institucija, ukoliko Bosna i Hercegovina pokrene obnovu tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu, zbog agresije početkom ’90-ih.

Novaković je rekao da Dodikova inicijativa nije iskrena, a da to jeste slučaj, onda bi Dodik, rekao je Novaković, sazvao sastanak svih parlamentranih stranaka RS-a „kako bi se utvrdio stav o ovom pitanju, ali obavile i konsultacije sa Srbijom“.

Novaković smatra da se predstavnici RS-a ne trebaju povlačiti iz državnih institucija. Naprotiv, rekao je, oni trebaju ostati i zatupati interese RS-a.

Ponovio je da će NDP, u slučaju revizije tužbe BiH protiv Srbije, podnijeti krivičnu prijavu protiv profesora Sakiba Softića, jer iz NDP-a smatraju da se Softić nezakonito predstavlja kao agent BiH, piše Patria.

NV / nap.ba

Na vrh