Novalić i Prevljak među borcima koji protestuju ispred Vlade FBiH: Postoji 1600 boračkih organizacija

25. Jun 2017. | 17:47 | NV
n1(19)

Federalni premijer Fadil Novalić došao je danas među demobilisane borce koji već dvije sedmice protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. S njim je došao i njegov savjetnik Fikret Prevljak penzionisani general Armije RBiH koji je i zastupnik u Skupštini KS. Prevljak je imenovan u Radnu grupu koja je zadužena da razgovara sa borcima.

Novalić je borcima čestitao Bajram, a potom i razgovarao o problemima zbog kojih su se odlučili na proteste. Na tematskoj sjednici održanoj jučer, Vlada FBiH razmatrala je zahtjeve boraca. Premijer i ministri zaključili su kako za potpuno ispunjenje zahtjeva boraca u budžetu nema novca.

On je, kako je kazao, borcima želio čestitati Bajram i saslušati ih, ali je naglasio da Vlada ne može udovoljiti njihovim zahtjevima. Premijer Novalić je kazao da ako bi bio uveden borački dodatak, budžet Ministarstva za pitanja boraca sa 570 miliona KM bi se uvećao za 770 miliona KM dodatnog novca što bi se odrazilo na sve druge kategorije.

Borci su poručili kako neće otići iz Sarajeva dok ne dobiju ono što im pripada. Najveća zamjerka je što nema potpune kontrole ko je zaista bio u Armiji RBiH te zato traže javni registar kao i borački dodatak od 326 KM s obzirom da je većina demobilisanih boraca bez zaposlenja i na rubu siromaštva.

Potom je govorio o osjetljivosti pitanja i problema boraca.

Novalić je u svom obraćanju borcima kazao da ni oni kao Vlada ne znaju koga pozvati na razgovore jer postoji 1600 boračkih organizacija.

“Odlučili smo da damo zakon i da govorimo o reprezentativnosti boračkih udruženja. Ubacili smo i registar jer smo vidjeli da tamo ima mnogo ljudi koji ne zaslužuju da išta primaju. Moja je želja da riješim i ovaj problem. Svjedoci ste da smo sve firme riješili. Nema tu nikakvih zlih namjera, pogotovo kod mene ne, ali ne vidim ni u nekim drugima. Znamo da je ovo osjetljivo pitanje. Cilj je da ovo ispravimo. I vi nam morate pomoći, to je jednostavna računica. Mi smo još prije vas zaključili da ne treba više smanjivati obaveze. Samo da znate rješenje mora biti u granicama mogućeg. To je posao koji moramo zajedno uraditi. Stojim vam na raspolaganju”, kazao je premijer FBiH.

 

NV / NAP

Na vrh