Novalić odgovorio HDZ-u BiH: BiH će sve više biti prisutna u kantonima sviđalo se to nekome ili ne

8. Nov 2017. | 22:50 | NV
novalic10(8)

Premijer FBiH Fadil Novalić reagovao je na saopćenje Gradskog odbora HDZ BiH u Mostaru u kojem je njegova posjeta Partizanskom groblju u Mostaru zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem okarakterisana kao “pokušaj provokacije”.

Novalić je kazao da je njegova posjeta pravo i obaveza, te da nije riječ o nikakvoj provokaciji.

“Na Partizanskom spomen groblju bio sam u funkciji premijera Vlade Federacije. Posjetio sam nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine koji je u nadležnosti Vlade Federacije. Sa mnom je bio i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Bili smo u zvaničnoj posjeti na teritoriji Federacije i države Bosne i Hercegovine. To nije nikakva provokacija, to je naše pravo i naša obaveza. Država Bosna i Hercegovina će biti sve više prisutna i u kantonima i u županijama, sviđalo se to nekome ili ne”, poručio je Novalić.

Iz HDZ-a BiH uputili su kritike Novaliću i Zvizdiću što su prilikom posjete ignorirali predstavnike lokalne gradske i županijske vlasti te što su dali potporu Sergiju Šotriću “čovjeku koji se lažno predstavlja predsjednikom Odbora za obnovu Partizanskog spomen obilježja u Mostaru”.

“Susret dužnosnika SDA s neformalnom i samoprozvanom skupinom neuspjeli je pokušaj provokacije čiji je cilj Grad Mostar opet prikazati gradom slučajem, uz želju skrivanja vlastitih neuspjeha i marginalizacije napora učinjenih u približavanju euroatlantskim integracijama”, naveli su ranije iz mostarskog HDZ-a.

 

NV / NAP

Na vrh