Novalić: Zainteresirani smo za stručnu pomoć MMF-a i Svjetske banke u reformama

23. Apr 2017. | 21:47 | NV
fadil_novalic07

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je za Fenu da su se njegovi sastanci sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke proteklih dana u Washingtonu odnosili prije svega na stručnu pomoć reformama u Bosni i Hercegovini.

“Kao što sam u više navrata naglašavao, međunarodne finansijske institucije već odavno nam pružaju podršku kroz svoje eksperte i jako cijenimo njihove savjete i sugestije. Iako kad govorimo o, na primjer, MMF-u javnost obično misli na povoljne kredite, smatram da je upravo pomoć međunarodnih stručnjaka do sada najviše doprinijela pozitivnim promjenama u našoj privredi. Financijska pomoć međunarodnih institucija je kratkoročno rješenje. Moja vlada i ja smo opredeljeni za pronalazak dugoročnih i sistemskih načina pokretanja rasta naše privrede. Tu prije svega mislim na mjere iz Reformske agende, uz pomoć kojih smo uspjeli da u značajno promijenimo ekonomsku sliku Federacije”, rekao je Novalić

Bitno je istaći, kaže federalni premijer, da Reformska agenda ne uključuje samo ekonomske reforme.

“Znajačan dio našeg rada je posvećen jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. Upravo u ovoj oblasti puno nam znači podrška naših partnera iz MMF-a i Svjetske banke, dakle institucija koje posebnu pažnju obraćaju na transparentnost i otvorenost reformskih procesa”, zaključio je Novalić.

 

NV / Fena

Na vrh