Nove indijske baze: Za 180 sekundi napasti Pakistan i Kinu

5. Oct 2017. | 08:00 | NV
rafale

Indijske vlasti krenule su u izgradnju dvije vojne baze na strateškim lokacijama uz granicu sa Pakistanom i Kinom, javlja Sputnjik.

Baze su u završnoj fazi izgradnje i biće operativne od 2019. godine, a iz njih će djelovati francuski avioni Rafale.

Baze su napravljene na taj način da avioni koji polijeću odatle mogu napasti na obje pomenute države. Prva grupa aviona biće smještena u bazi Ambala, dok će druga eskadrila biti smještena u Hasimari.

Iz Hasimare su ciljevi u Kini smješteni na oko 100 kilometara, a preletom preko teritorije Butana do južnog Tibeta moguće je doći za četiri minute. Tamo bi trebalo biti smješteno 18 modernih francuskih aviona, a indijska vlada je za 36 aviona ove vrste Francuskoj platila 7,8 milijardi eura prošle godine.

U isto vrijeme, indijska vlada će uložiti 35 miliona dolara u hangare i ostale prateće objekte iz kojih će se servisirati ovi avioni.

Sa druge strane, baza Ambala je udaljena oko 200 kilometara od pakistanskog grada Lahore.

Indija ima dugu povijest sukoba sa Kinom i Pakistanom, a sve tri države su nuklearne sile. Pakistan i Kina imaju dugu historiju dobrih odnosa, a posljednje vrijeme Kina se često pojavljuje kao strateški partner Pakistana u mnogim infrastrukturnim projektima.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh