Novi pokušaj održavanja sjednice: Za 29. novembar zakazana sjednica Predstavničkog doma

19. Nov 2017. | 16:58 | NV
parlament bih(24)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je nedavno odgođena zakazan je za 29. novembar.

Podsjećamo, 15. novembra kada se trebala održati sjednica Predstavničkog doma konstatirano je da postoji kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje te je predsjedavajuća ovog doma Borjana Krišto odložila sjednicu do daljnjeg.

Rad Parlamentarne skupštine BiH doveden je u pitanje, jer niko iz RS-a nije došoa na sjednicu (izuzev Sadika Ahmetovića).

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je, nakon što je odgođeno održavanje sjednice kazao da se ne slaže s odlukom Kolegija tog doma u smislu datog objašnjenja

Bećirović ističe da je “postojao kvorum za rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.

“Za razliku od mišljenja predsjedavajuće Krišto, odgovorno tvrdim da je postojao i način da se odlučuje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer je ovo antidejtonsko ponašanje, nedolazak na sjednicu Predstavničkog doma”, smatra Bećirović.

SDS je posalo pisanu obavijest da neće prisustvovati sjednici, a zastupnici SNSD-a su u izjavama dan ranije pozivali sve iz RS-a da ne dođu na zasjedanje, s tim da pisanu obavjest o tome nisu dostavili.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istog dana, dakle 15. novembra sazvao je konsultacije s ministrima u Vijeću ministara BiH i poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Saveza za promjene a nakon izjava Bakira Izetbegovića o Kosovu, za koju se ispostavilo da je pogrešno prenesena u srbijanskim medijima.

Kako god, 29. novembra saznat ćemo da li se blokada nastavlja ili će ipak zasjedati najvažnije zakonodavno tijelo u državi.

 

NV / NAP

Na vrh