Obilježena 74. godišnjica Bitke na Neretvi: Položeno cvijeće i prikazan dokumentarni film

6. May 2017. | 14:17 | NV
neretva

Obilježavanje 74. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi upriličeno je danas u Jablanici.

Prvo je u Muzeju “Bitke za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, otvorena izložba “Historijska pruga kroz historijske izvore”, jedne od najznačajnijih radnih akcija u bivšoj Jugoslaviji, omladinske pruga Brčko-Banovići – Arhiva Tuzlanskog kantona.

Nakon otvaranja izložbe, upriličena je manifestacija “Cvijet za ranjenike”, odnosno spuštanje 74 karanfila s mosta u rijeku Neretvu, javlja reporeter Patrije.

Polaganje cvijeća na spomen-obilježje Muzeja “Bitke za ranjenike na Neretvi” održano je u 12 sati, nakon čega je počelo održavanje svečane akademije te kulturno-zabavni program.

Za razliku od ranijih godina Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i Željko Komšić, lider DF-a zajednički su položili cvijeće. Zajednički je odata počast borcima Narodno oslobodilačkog rata uz povike prisutnih: “Živjela ujedinjena ljevica”.

Cvijeće su položile i druge delegacije među kojima su  Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH, Milan Dunović, potpredsejdnik FBiH…

Pored spomenutog, planiran je i koncert za mlade, te dokumentarni film “Golim rukama”, autora Hajrudina Šibe Krvavca.

Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, SABNOR BiH i općina Jablanica, a organiziraju je SABNOR BiH, SABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito” Jablanica, te muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

 

NV / NAP

Na vrh