Obilježena 75. godišnjica Igmanskog marša

21. Jan 2017. | 20:47 | NV
SLIKA-SPOMEN-PLOCA-PRVOJ-PROLETERSKOJ-BRIGADI-U-VOGOSCI

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Vogošća danas je obilježena 75. godišnjica polaska legendarnog Igmanskog marša i sjećanje na formiranje 1. Crnovrške partizanske čete 1945. godine. Članovi ovog udruženja pložili su cvijeće kod Spomen ploče na Grabljivoj njivi odakle je i krenula kolona Igmanskog marša iz Vogošće te 1942. godine, a nakon odavanja počasti formirana kolona je marširala do ulice Spasoja Blagovčanina do br. 48 (kod hotela Sunce), gdje se nalazi Spomen obilježje podignuto upravo na mjestu kuda je prošla kolona Igmanskog marša. Na lokalitetu ispred ovog spomen obilježja upriličen je prigodan program a brojne delegacije položile su cvijeće.

U ime Općine Vogošća prisutnima se obratio Zijad Kadrić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća za boračko invalidsku zaštitu, dok je Refik Softić, predsjednik UABNOR-a Općine Vogošća u svom obraćanju još jednom ukazao na značaj obilježavanja datuma Narodnooslobodilačke borbe.

Hladnoća i minusi nisu spriječili brojne delegacije udruženja antifašista i boraca NOR-a da dođu i uveličaju sjećanje na polazak Igmanskog marša iz Vogošće. Među njima su prijatelji Vogošćana iz Goražda, Tuzle, Olova, većine općina KS ali i hercegovačkog kraja.

NV

Na vrh