Obilježene godišnjice pogibije heroja odbrane BiH Dine Magode i Vinka Šamarlića

8. Jun 2017. | 16:37 | NV
vinko_samarlic

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je zajedno sa nekadašnjim saborcima, a sada članovima udruženja „Zelene beretke“ i Odreda „Hrasno Brdo“, te rodbinom i prijateljima obilježio godišnjicu pogibije heroja odbrane Bosne i Hercegovine rahmetli Dine Magode i pokojnog Vinka Šamarlića.

Također je zajedno sa predstavnicima pomenutih udruženja položio cvijeće i na Šehidsko mezarje „Kovači“ u okviru obilježavanja 08. juna 1992. godine, jednog od najtežih dana po stanovnike tada opkoljenog Sarajeva, te prisustvovao prigodnom vjerskom programu organiziranom ovim povodom.

Muhidin Dino Magoda je rođen 14. oktobra 1958. godine u Sarajevu. Do početka agresije na RBiH radio je kao taksista. Obavljao je dužnost komandira čete u Prvoj brdskoj brigadi. Poginuo je na današnji dan u oslobodilačkoj akciji na Trebeviću, kada su jedinice TO prvi put izašle na Vidikovac. Za svoj doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu posthumno je 1994. godine odlikovan “Medaljom za hrabrost” i najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

Vinko Šamarlić je rođen 08. marta 1964. godine u mjestu Crkvice, općina Zavidovići. Poginuo je na današnji dan 1992. godine, na dužnosti komandira Borbene jedinice Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom zvijezdom”, Medaljom za hrabrost” i „Ordenom zlatnog grba sa mačevima”. Sahranjen je na groblju „Lav”. U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni internacionalni Judo turnir.

U svom obraćanju prisutnima upriličenom pored groba pokojnog Šamarlića, ministar Fišo je istakao da nema običaj obraćati se na mezarjima i grobljima, ali i da je to pravilo danas prekršio jer je želio sve podsjetiti na veličinu borca, heroja Bosanca i Hercegovca i velikog sportiste Vinka Šamarlića.

„Naš Vinko je danas mogao biti u bilo kojoj evropskoj zemlji, da se proslavi kao vrhunski sportista i da na taj način odbrani čast i dostojanstvo ove zemlje. Međutim, on je odabrao časniji i ponosniji put, put herojske borbe. I zbog toga je ostavio u amanet svojim saborcima, ali i svima onima koji upravljaju ovom državom da njegovo ime, lik i djelo baštinimo i podsjećamo na njega te da ga nikada ne zaboravimo. Ovakve ljude, naše heroje, nikada ne smijemo zaboraviti“, naglasio je ministar Fišo.

Dino Magoda

NV

Na vrh