Obilježeno 25 godina od pogibije Mehe Porobića i Ivice Stanića

9. Oct 2017. | 23:07 | NV
azici

U naselju Azići danas je polaganjem cvijeća obilježen dan pogibije sarajevskih heroja Mehe Porobića i Ivice Stanića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Delegacije porodica, boračkih udruženja, Općine Ilidža položile su cvijeće na spomen-ploče ovim braniteljima i odale im dužno poštovanje, prenosi agencija Patria.

Meho Porobić, pukovnik i načelnik štaba 102. motorizovane brigade, pored Zlatnog ljiljana, dobitnik je Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, a ove nagrade su mu posthumno dodijeljene. Poginuo je sa saborcima 8. oktobra 1992. u borbama za Aziće. Na istom mjestu život je časno položio i borac, major Ivica Stanić, koji je ostao da brani svoje ognjište, a bio je pripadnik HVO-a.

“Težak  je ovo dan, ali i ponosan i prkosan dan, na koji obilježavamo pogibiju našeg Mehe, mog supruga. Nije mi lako u ovim trenucima, jer mi se vraćaju ti teški dani. Tužna sam i ponosna, a on nas obavezuje i svi poginuli za ovu državu,  da pamtimo, sjećamo se i nikad ne zaboravimo”, kazala je Jasmina Porobić, supruga Mehe Porobića.

 

NV / NAP

Na vrh