Od proljeća Kinezi u BiH ulaze bez viza

27. Nov 2017. | 19:45 | O. H.
DPoS-zRW0AADj2B

Vijest da će uskoro biti ukinut vizni režim između Bosne i Hercegovine i Kine izazvala je veliki interes među turističkim radnicima u Bosni i Hercegovini.

Naime, u Budimpešti u toku je šesti po redu Samit šefova vlada Centralne i Jugoistočne Evrope i Kine. Cilj skupa je pronalaženje načina za stvaranje pozitivne klime za što intenzivniju ekonomsku saradnju između ova dva prostora, a jedan od operativno konkretnih iskoraka na ovogodišnjem samitu je održavanje direktnih razgovora kineskih i evropskih predstavnika iz sfere manjih i srednjih obrta.

Bosnu i Hercegovinu na ovom skupu predstavlja predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i iz njegovog kabineta je najavljeno da će tokom skupa biti potpisan Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima Kine i Bosne i Hercegovine.

“Uvjeren sam će ovaj Sporazum otvoriti vrata za još veći dolazak kineskih turista  i ojačati i unaprijediti našu privrednu, naučnu i kulturnu saradnju“, rekao je predsjedavajući Zvizdić, a navodi se u saoćenju iz Vijeća ministara BiH.

Šta to konkretno znači pitali smo Faruka Borića predsjednika Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva.

“Očekujemo da će odredbe ovog sporazuma na snagu stupiti najkasnije do proljeća i ovo je veliki iskorak za našu zemlju u pravcu daljeg unapređenja odnosa sa Kinom”, rekao je za naš portal Borić.

Inače, prošle godine, što se Evropskih država tiče, uz Srbiju naša zemlja je imala najveći rast broja turista iz Kine.

 

NV

Na vrh