Odavanje počasti Rafsanjaniju širom Irana

9. Jan 2017. | 23:01 | NV
0ada0962-f380-4d9d-a3f8-835e849213cc

Nakon što je jučer u 82. godini života preminuo bivši predsjednik Irana Akbar Hashemi Rafsanjani, danas širom Irana traje odavanje počasti ovom važnom političaru, koji je značajno obilježio iransku historiju.

Rafsanjani je obavljao predsjedničku dužnost u Iranu od 1989. do 1997. godine, ali i prije i poslije toga dao je snažan pečat iranskoj politici. Još od početka Islamske revolucije važio je za važnog i uticajnog političara u Iranu, ali i izvan njega.

Poznat je po tome što je nekada imao i razilaženja u mišljenju sa ajatolahom Khameneiem, ali uprkos tome ostao je u vrhu iranske politike. Ajatolah Khamenei je jednom priliko izjavio da uprkos “različitom razmišljanu i interepretaciji” njegovo prijateljstvo sa Rafsanjanijem “nije bilo prekinuto”, podsjeća BBC.

Presstv podsjeća da je Rafsanjani imao “krucijalnu ulogu” i u ratu protiv Iraka, kada se islamska revolucija našla pred izazovom u sukobu sa Saddamom Husseinom, kojeg su tada podržavale Sjedinjene Američke Države i mnoge  druge države.

Recentno, Rafsanjani je bio savjetnik sadašnjeg iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, koji je na Twitteru napisao da je Iran napustio “veliki čovjek revolucije”, misleći na politički put svoga savjetnika.

Rafsanjani je bio i prijatelj Bosne i Hercegovine. Sva pomoć koju je Iran uputio u BiH tokom agresije na našu državu, nije mogla proći bez znanja tadašnjeg predsjednika. Tokom posjete člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Islamskoj Republici Iran u oktobru prošle godine, Izetbegović se sastao i sa Rafsanjanijem, koji je izrazio interesovanje za stanje u BiH, saopšteno je tada iz Predsjedništva BiH.

 

NV / foto presstv.ir

Na vrh