Odlazak Azre Begić: Njeno pisanje o umjetnosti bila je najljepša umjetnost

25. Apr 2017. | 12:29 | NV
azra_begic_strasni-foto-umjetnicka-galerija-bih

U Sarajevu je u 86. godini preminula Azra Begić, istaknuta historičarka umjetnosti, likovna kritičarka i muzejska savjetnica Umjetničke galerije BiH.

Rođena 1931. godine u Počitelju. Diplomirala je 1956. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistarski rad na temu „Đoko Mazalić i prilike u njegovo doba“ odbranila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1972. godine.

Gotovo čitav radni vijek provela je u Umjetničkoj galeriji BiH.

Radila je kao kustos i za vrijeme opsade Sarajeva, a u to ratno vrijeme učestvovala u spašavanju i zaštiti kulturne baštine u gradu.

Penzionisana je u 67. godini života jer je njeno znanje bilo neophodno. Do tada je bila aktivna i pisala svoja sjećanja na izuzetne sarajevske umjetnike i djela.

Sve što je napisala, danas djeluje poput spomenika najboljim bosanskim slikarima. Jedan je slikar  rekao da je njeno pisanje o umjetnosti, najljepša umjetnost.

Oni koji su poštovali njen rad, koji cijene njene kritike u likovnoj umjetnosti, pitaju se hoće li njena porodica omogućiti sakupljanje njenih rukopisa i ponuditi ih na objavu. Radi se o izuzetnim vrijednostima važnim za Bosnu i Hercegovinu.

 

NV / NAP

Na vrh