Odluka RAK-a: RTRS kažnjen sa 3.000 KM zbog izvještavanja o ambasadoru Makareviću

13. Nov 2017. | 18:28 | NV
21654

Regulatorna agencija za komunikacije donijela je Rješenje o kažnjavanju RTRS-a, a nakon pritužbe tadašnjeg ambasadora BiH u Pakistanu Nedima Makarevića.

Makarević se žalio RAK-u na sadržaj objavljen u Dnevniku RTRS-a 3. i 4. augusta, navodeći da je u Dnevniku 3. augusta oklevetan. Naveo je da je od RTRS-a tražio da objavi demant, ali su oni umjesto toga uzeli samo mali dio demanta stavljajući ga u “potpuno drugi kontekst i vršeći agresivan spin sve to objavili u Dnevniku 4. augusta”.

RTRS je, naime, optužio ambasadora Nedima Makarevića za prevaru i pronevjeru novca za izgradnju škole u Pakistanu.

RAK je analizirao sporni sadržaj te je donio Rješenje u kome se kaže da je RTRS prekršila član 6. stav (4) Pravo na odgovor Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Za utvrđeno kršenje RTRS-u je izrečena novčana kazna u iznosu 3.000 KM, koju RTRS treba platiti u roku 15 dana.

Podsjetimo, sud u Pakistanu proglasio je krivim Mudassira Shaha za pronevjeru ličnih finansijskih sredstava bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji Nedima Makarevića, a koja su bila namijenjena za izgradnju bosanskohercegovačko-pakistanske škole.

Iako je Shah tvrdio da je Makarević njemu ostao dužan novac i na taj način obmanjivao javnost u BiH, sada već bivši ambasador BiH u Pakistanu je prethodno pokrenuo sudski proces. Na tom procesu je podastrijeo dokaze o svojoj nevinosti u cijelom slučaju, uključujući i potvrde o novcu koji je dao Shahu u svrhu izgradnje škole.

 

NV

Na vrh