Održan sastanak v.d. glavnog tužioca i predsjednika Suda BiH

2. Feb 2017. | 17:28 | NV
DSC00501

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se sa novoizabranim predsjednikom Suda BiH, Rankom Debevcem.

Na sastanku je razgovarano o saradnji između dvije institucije, predstojećim aktivnostima u narednom periodu i povećanju broja predmeta u fazi suđenja, za ratne zločine, organizirani kriminal, terorizam i druga krivična djela, koji su pokrenuti na osnovu optužnica Tužilaštva BiH.

V.d. glavnog tužioca i predsjednik suda su istakli da će osnov zajedničke saradnje biti rad po najvišim pravosudnim standardima propisanim zakonom u okviru nadležnosti dviju institucija, kao i međusobno uvažavanje, kolegijalnost, profesionalnost te neovisnost svake institucije, a da će sve eventualne poteškoće biti rješavane razgovorom i dogovorom.

Sud BiH i Tužilaštvo BiH postoje već 14 godina, kao ključne institucije pravosuđa na državnom nivou.

Tužilaštvo BiH je do danas podiglo optužnice protiv više od 5000 osoba optuženih za krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH i Suda BiH, u predmetima koji su okončani ili će se tek procesuirati u Sudu BiH, te su ove dvije institucije ključni segment vladavine prava u našoj zemlji i značajne u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

 

NV

Na vrh