Održana promocija multimedijalnog CD-a “Ilhamijin put u smrt” autora Mustafe Širbića

6. Jun 2017. | 16:35 | NV
slika 2

Jučer je u Atrium sali hotela Europa sa početkom u 18,00 sati održana je promocija  multimedijalnog CD-a “Ilhamijin put u smrt”.

Knjiga Ilhamijin put u smrt, autora Rešada Kadića, oživljena je putem audio zapisa u izvođenju pjesnika Mustafe Širbića, koji je prisutnnim gostima recitirao odlomke iz romana.

Na promociji su učestvovali, pored autora projekta, i prof.dr. Samir Beglerović, profesor islamskih nauka, doc. dr. Mirza Sarajkić, profesor kniževnosti i mr. Amra Pandžo, mirovna aktivistkinja.

Početak promocije je započeo uvodnim intermezzom hora Hazreti Hamza, a potom obraćanja lirskim stihovima autora CD-a Mustafe Širbića.

Moderatorica eventa magistrica Una Bejtović pozdravila je goste koji su unatoč lošem vremenu i saobraćajnoj gužvi odvojili svoje vrijeme da provedu večer uz Ilahamiju.

Prof. dr. Samir Beglerović je komentarisao Ilhamijin put sa aspekta islama, te istakao da je on čovjek koji je slijedio istinu i zbog istine bio ubijen. Ilhamija je bio čovjek koji je živio islam djelima i njegovao njegove postulate i vrijednosti pravednika. Dodao je  “čovjek je biće kojem upravlja njegova duša, i čovjeka čine njegovo tijelo i duša. Ova dva faktora su upravo dva takta koja ne mogu jedno bez drugog i da je upravo svrha čovjekovog života, jeste ustvari spoznaja Božije ljepote”.

Doc. dr. Mirza Sarajkić se osvrnuo na roman sa gledišta književnosti i njegove vrijednosti u književnosti koja i danas ima vrijednost kao prije 200 godina. Smajkić je istakao da “povjest uči o periodu rata i mira, a književnost ovog djela nas podsjeća da je Ilhamija živio život pravednika i upravo svojim životom i djelom nadahnuo narode kroz historiju, kroz mnoge civilizacije. Dodao je i to da Ilhamija nije bio samo pravednik već istinski vjernik svoje vjere, koji je svojim djelim svjedočio vjeru i čije vrijednosti i danas bi trebale biti prisutne kod ljudi .“ Sarajkić je istakao da ne treba biti isključiv prema novoj tehnologiji već uključiv, upravo na način na koji je Mustafa Širbić omogućio brojnima da se druže uz roman Rešada Kadića. Multimedijalnim audio zapisima koje slušamo u svojim automobilima oplemenjujemo svoj govor i čuvamo bosanskohercegovačku književnost od zaborava.

Mr. Amra Pandžo, aktivistkninja mira u svom izlaganju rekla da je Ilhamija upravo bio “glasni” aktivista koji je ustao i borio se zbog nepravde. Čovjek koji je znao kad treba glasno upozoriti na nepravdu i na ovozemaljske grijehe čovječanstva koje su u današnjem vremenu nažalost dobile na značaju. Istakla je da je “ Ilhamija čovjek, koji je svoje vjerovanje jačao, vjerovanjem i slijeđenjem istinskih vrijednostima Boga dragog, te da je baš čvrstoćom svog vjerovanja borio se protiv ovozemaljskih grijeha čovjeka, zla i nepravde koje vlada među narodima”.

Na kraju promocije autor projekta se zahvalio svim učesnicima promocije, a potom je kantautor Latif Močević prisutne goste počastio izvedbom ilahije.

NV

Na vrh