Održana radionica na temu „Vršnjačka podrška za studente s invaliditetom u Kantonu Sarajevo“

10. Dec 2016. | 21:47 | NV
DSCN7060 modified

Udruženje „Facultas za prosperitet mladih“ organiziralo je jučer u Sarajevu stručnu radionicu na temu „Vršnjačka podrška za studente s invaliditetom u Kantonu Sarajevo“.

U radionici se razgovaralo o potrebi za pružanjem prikladne socijalne i ekonomske podrške u vidu pristupačnih usluga smještaja i prehrane, psihološkoga savjetovanja, sistema finansijske podrške, savjetovanja u pogledu finansiranja studija, vršnjačke pomoći studentima s invaliditetom prilikom savladavanja akademskih obaveza te zdravstvenih pitanja za studente s invaliditetom.

Unatoč svim razvijenim i pokrenutim aktivnostima, studenti s invaliditetom se još uvijek susreću s nizom problema koji im onemogućuju jednak pristup obrazovanju i jednake mogućnosti tokom studiranja.

Između ostalog, zaključeno je da vršnjačka podrška veoma pomaže studentima u uspješnom izvršavanju studentskih obaveza, no u određenim slučajevima nije dovoljna zbog prirode nastavnih aktivnosti ili premalog broja sati te je tada za svladavanje svih obveza studentima potrebno osigurati i obrazovnu asistenciju.

 

NV

Na vrh