Održana vanredna sjednica Rijaseta i popunjeno mjesto u Ustavnom sudu IZ; Reisu-l-ulema uputio pismo saučešča ambasadoru Egipta u BiH

10. Apr 2017. | 15:44 | NV
Sjednica_Rijaseta_10-04-2017

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana deveta vanredna sjednica Rijaseta IZ u BiH.

Na sjednici je popunjeno upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu IZ u BiH i na to mjesto je imenovan gospodin Kasim Trnka.  Na sjednici je razriješen i dosadašnji Nadzorni odbor RTV BIR, te imenovan novi koji bi trebao voditi ovaj medij Islamske zajednice u periodu transformacije u okvire Media centra čije osnivanje je u toku. Rijaset je razmatrao i druga pitanje iz svoje nadležnosti.

 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: Otvoreni napad na jedinstvo egipatskog naroda

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je pismo saučešća ambasadoru Arapske Republike Egipat  nj.e. Yasseru Elatawiu povodom terorističkog napada na koptsku zajednicu u Egiptu. U saučešću se kaže:

Vaša Ekselencijo ambasadore Elatawi ,

Essselamu alejkum,

U ime muslimana, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svoje lično ime upućujem najdublje izraze saučešća u boli porodicama žrtava terorističkih napada na koptsku katedralu u Aleksandriji, i crkvu u Tanti. Izražavamo saučešće i bratskom egipatskom narodu, predsjedniku Republike, Vladi Egipta a posebno našim prijateljima iz Egipatske koptske crkve. Ovo je otvoreni napad na jedinstvo egipatskog naroda, ali i ideju suživota i međureligijskog dijaloga svugdje u svijetu. Ovakvi napadi, ma koliko bolni bili, samo će pojačati našu odlučnost da se suprotstavimo mračnim naumima terorista i da još više radimo na jačanju našeg zajedništva.

Naše misli su sa Vašim narodom i mi molimo Uzvišenog da sačuva jedinstvo egipatskog naroda i sigurnost njihove domovine, stoji na kraju pisma saučešća.

 

NV

Na vrh