Ombudsmeni otvorili predmet “Kruščica” po službenoj dužnosti

25. Aug 2017. | 17:50 | NV
kruscica(1)

U vezi događaja u mjestu Kruščica kod Viteza u noći sa 23. na 24. avgust specijalci MUP-a Srednjobosanskog kantona povrijedili više žena koje su blokadom puta željele spriječiti gradnju mini hidrocentrala u ovom mjestu Institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine otvorila je ex officio predmet u kojem će ispitati sve okolnosti ovog slučaja.

“S tim u vezi, Ombudsmani Bosne i Hercegovine također će preispitati i postupak dobivanja dozvola za mini hidrocentrale sa tačke zaštite okoliša i interesa lokalnog stanovništva.

U skladu sa Zakonom o Ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i pravilima postupanja, Ombudsmeni će provesti istragu, a ukoliko utvrde eventualna kršenja ljudskih prava postupiti u skladu sa svojim nadležnostima”, saopćeno je.

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Srednjobosanskog kantona povrijedili su više žena u mjestu Kruščica kod Viteza, među kojima su bile i trudnice, nakon što su žene pokušale blokirati gradnju mini hidrocentrale u ovom mjestu.

Mještani već nekoliko dana drže blokiran lokalni most, kako mašine ne bi mogle doći do gradilišta, ali su ih specijalci jutros sklonili sa mosta, kada je povrijeđeno više žena.

Mještanin Muris Đelilović potvrdio je za Patriju da su specijalci došli obezbijediti nesmetan prolaz mašinama, kada je došlo i do upotrebe sile.

 

NV / NAP

Na vrh