Omerbegović-Arapović: Iz RS blokirali Transportnu zajednicu samo jer bi to bio uspjeh BiH

14. Jul 2017. | 18:41 | NV
Adisa-Omerbegovic-Arapovic

Nepotpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici samo od strane Bosne i Hercegovine je nevjerovatno iracionalan potez kojim je interes građana naše zemlje višestruko ugrožen – smatra makroekonomistica prof. dr. Adisa Omerbegović-Arapović.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja na Samitu premijera i šefova država u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici, zbog blokada iz Vlade bh. entiteta Republika Srpska, nakon čega su na čekanje stavljena četiri infrastrukturna projekta u BiH koji se trebaju finansirati ili sufinansirati iz Evropske unije, ali i gubitak višemilionskih nepovratnih sredstava.

“Direktna finansijska implikacija je gubitak 100 miliona KM poklonjenog novca za izuzetno važne infrastrukturne projekte na koridoru Vc i luci Brčko. Istovremeno, time se blokira daljnje domaće i strano investiranje u transportnu infrastrukturu, a takve investicije uvijek su multiplikatori razvoja, tj. pokreću mnoge druge proizvodne i uslužne sektore”, kaže profesorica Omerbegović-Arapović u komentaru za agenciju Patria.

Smatra da su u Trstu pale maske političara koji vode entitet RS jer je, kaže, „sada potpuno jasno da su spremni svojim ličnim političkim interesom blokirati ovako veliku i važnu odluku za sve, pa i za građane vlastitog entiteta“.

“U izboru između 100 miliona KM poklonjenog novca i neodgovornog zaduživanja, Vlada RS-a bira zaduživanje. Samo zato što bi ovaj ugovor bio uspjeh Bosne i Hercegovine, nekom je to zasmetalo i spreman je iracionalnom blokadom praviti štetu vlastitom narodu. Zajednica znači regionalnu, ali jednako važno, unutarnju transpotnu i društvenu integraciju, pa je onda jasno zašto neuspješni političari ovo rade”, kaže Omerbegović-Arapović.

Vlada RS-a, koja za sebe tvrdi da je reformatorska i proevropska, dodaje Omerbegović-Arapović, ovim je pokazala da reformske procese i EU integracije razumije isključivo kao način za dobijanje finansijskih sredstva, ali da ispunjava samo one uslove koji su u skladu sa partikularnim interesom političke elite koja se tim sredstvima održava u životu. Interes građana, vlastite ekonomije ili vlastitog naroda tada je sporedan.

 

NV / NAP

Na vrh